Guldspaden

Sveriges främsta pris inom grävande journalistik har delats ut sedan 1991. Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Webb

”Kommunala biståndsprojekt”

För ett pionjärarbete som öppnade redaktionen och med hjälp av läsarnas kunskaper blottlade misslyckade biståndsprojekt.

Läs mer
Juryns särskilda pris

Not specified

För att med de unga i tydligt fokus ha granskat orättvisor och pekat på de vuxnas svek,inte minst i den omskakande skildringen av 13-åriga Elins alltför korta liv.”

Läs mer
Juryns särskilda pris

“153 dödade kvinnor”

För en komplett kartläggning av 153 svenska kvinnors brutala men ofta osynliga öden och den skandalösa bristen på rättsliga följder.

Läs mer
Riks-TV

”Thomas Quick – att skapa en seriemördare”

För en imponerande grävinsats,slutförd 2009,som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i ett under decennier omdebatterat rättsfall,och som nu leder till prövning i högsta instans.

Läs mer
Bok

”Världens lyckligaste folk”

För en personlig skildring som med skenbar lätthet lyckas begripliggöra hur intolerans och främlingsfientlighet kan äta sig in i ett demokratiskt lands politik och medier.

Läs mer
Lokal-TV

”Allmänhetens bana blev kassako för elitklubb”

För en metodisk granskning av ett underbevakat område där envisa frågor avslöjade hur kommunen medvetet gynnat en förening på skattebetalarnas bekostnad.

Läs mer
Lokalradio

”Avslöjandet Marianne Samuelsson”

För en rad granskande inslag i känsliga strandskyddsfrågor som

Läs mer
Riksradio

”Grisindustrin”

För att öppet,med journalistiskt djup och svårsmälta bilder ha avslöjat de vidriga konsekvenserna av prisjagande konsumenters efterfrågan på billigt griskött.

Läs mer
Stor tidning

”Jan Guillou och KGB”

För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring

Läs mer
Tidskrift

”Återvinningsindustrin”

För skildringen av ovärdiga och i flera fall olagliga arbetsmiljöer för dem som i det till synes miljömedvetna Sverige arbetar längst ner i återvinningskedjan

Läs mer
Liten tidning

”Byggeboaffären”

För ett synnerligen ihärdigt grävande,utfört med små resurser,som steg för steg blottlade korruption i ett kommunalt bolag.

Läs mer