Om oss

I över 30 år har FGJ ständigt arbetat för att stärka den undersökande journalistiken i Sverige. Den bärande tanken är att journalister hjälper journalister att bli bättre.

FGJ6_E-S_liten_sv
Om oss

Föreningen

Föreningen Grävande journalister vill främja och inspirera till en djupgående och kritiskt granskande journalistik. Föreningens mål är att förbättra kunskapsutbytet mellan journalister med kurser och seminarier. Tidskriften Scoop ges ut med fyra nummer per år och vid vårt årliga grävseminarium delar vi ut flera av Sveriges mest prestigefyllda journalistpriser.

  • Guldspaden (till landets bästa grävande journalister)
  • Gyllene dynamon (till de bästa arbetsledarna)
  • Juryns särskilda pris 
  • Årets rullgardin
FGJ36_E-S_liten_sv
Om oss

Historia

1989 hölls det första grävseminariet i Stockholm. Det arrangerades av fem journalister som ville se en ny typ av granskande journalistik i Sverige efter Palmemord och Boforsaffärer. Föreningen grävande journalister  antog sina första stadgar i Göteborg året därpå. 

Föreningen Grävande journalister bildades med den amerikanska föreningen IRE (Investigative Reporters and Editors) som förebild. Den bärande tanken är att journalister hjälper journalister att bli bättre. Genom ett utbyte av erfarenheter lär man av varandras misstag och varje reporter slipper uppfinna hjulet på nytt. 

Föreningens informella motto har alltid varit: Vi är konkurrenter till deadline, sedan hjälps vi åt. 

Anders Löwenberg var ordförande i interimsstyrelsen fram till föreningens formella bildande i Göteborg då Torbjörn von Krogh valdes till ordförande.Övriga tre initiativtagare till det första grävseminariet var Per Trehörning, Bo G Andersson och Ulla Hagberg.

(Foton på sajten fgj.se: Guldspadar av Chris Anderson, övriga bilder Emma-Sofia Olsson.)

FGJ8_E-S_liten_sv
Om oss

Bli medlem

Välkommen som medlem i föreningen Grävande Journalister. Medlemsavgiften är 520 kr per år. Det går också att bli medlem för flera år i rad. Två år kostar 900 kr och tre år 1 250 kr.

Medlemsavgift för studenter är 220 kronor/år. Du kan bli studentmedlem om du studerar journalistik på eftergymnasial nivå. Studierna ska bedrivas på heltid och berättiga till studiemedel från CSN. Efter ett år övergår medlemskapet till ett ordinarie.


Som medlem är du med och hjälper oss utveckla metoder och verktyg för grävande journalister. Du får tidskriften Scoop fyra gånger/år, föreningens nyhetsbrev och mejlutskick. Du får även rabatt på kurser och seminarier som anordnas av föreningen samt möjlighet att söka stipendier både hos FGJ och hos Grävfonden.

Som medlem har du tillgång till Min Sida. Där kan du lätt kan logga in och ändra i dina uppgifter hos oss, som till exempel ändra faktureringsadress, uppdatera din mejladress eller adressen dit Scoop skickas. Är det första gången du loggar in? Klicka på Inget lösenord så kommer ett lösenord till den mejladress du registrerat hos oss.

Betalas medlemskapet direkt på hemsidan har du 14 dagars ångerrätt. Ångerfristen räknas från dagen efter du skickar din betalning. Kontakta oss på kansli@fgj.se.