SVT Dokument inifrån

Sveriges främsta pris inom grävande journalistik har delats ut sedan 1991. Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Etermedia riks

Experimenten

Vinnare Guldspaden 2016

”För en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning.”

Läs mer
Riks-TV

Stulen barndom

Nominerad Guldspaden 2005

Läs mer
Riks-TV

Könskriget II

Vinnare Guldspaden 2005

För en lika utmanande som lidelsefri granskning av en rörelse där strävan att skydda utsatta människor har kommit att omgärdas av långtgående politiska ambitioner och dogmatism.

Läs mer
Riks-TV

Snällfällan

Vinnare Guldspaden 2006

För att den grundligt och med varm känsla för tv-mediets speciella dramaturgi i detalj lyckas åskådliggöra förvandlingen av ett politiskt parti

Läs mer
Ej nominerad

Thomas Quick och Varför erkände dom?

Juryns särskilda pris 2008

För att metodiskt ha blottlagt allvarliga brister i det svenska rättsväsendet,där dåligt underbyggda erkännanden riskerar att undergräva tilltron till systemet

Läs mer
Riks-TV

”Thomas Quick – att skapa en seriemördare”

Vinnare Guldspaden 2009

För en imponerande grävinsats,slutförd 2009,som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i ett under decennier omdebatterat rättsfall,och som nu leder till prövning i högsta instans.

Läs mer
Riks-TV

"Vi gav dem vår pappa"

Vinnare Guldspaden 2011

För att ha satt strålkastarljuset på hur privata vårdkoncerner ingår i ett industrialiserat riskkapitalsammanhang och visat på vems bekostnad vinsterna görs.

Läs mer