Sveriges Radio

Sveriges främsta pris inom grävande journalistik har delats ut sedan 1991. Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Riksradio

Inbrottsbluffen

Vinnare Guldspaden 2005

För att med en infernalisk skicklighet ha stuckit hål på polisens fördomar om baltisk brottslighet i Sverige och synliggjort mediernas slentrianmässiga attityd.

Läs mer
Ej nominerad

Valpejl

Juryns särskilda pris 2010

För omfattande kartläggningar som använt databasers möjligheter och som ger redaktioner och allmänhet verktyg att arbeta vidare med.

Läs mer
Riksradio

”Fallet Johan”

Vinnare Guldspaden 2010

För en imponerande uthållig grävinsats som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i utredningen av ännu ett dödsfall i samband med polisingripande.

Läs mer
Lokalradio

”När polisen är den misstänkta”

Vinnare Guldspaden 2010

För en gedigen grävinsats som avslöjat stora brister i polisens internutredningar och belyst ungdomars utsatta roll när rättssamhället fallerar.

Läs mer
Riksradio

Saudiaffären

Vinnare Guldspaden 2012

För att ha blottlagt fiffel och dubbelmoral i maktens korridorer och därmed avslöjat planer på att bygga en vapenfabrik i diktaturens Saudiarabien.

Läs mer