Guldspaden Nominerad 2016

Kommunalavslöjandet

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2016 i kategorin Storstadstidning Kategori Storstadstidning Deltagare Richard Aschberg Förutom ovanstående deltog följande personer Jerker Ivarsson, fotograf/tv-redigerare Pontus Orre, fotograf Carolina Byrmo, fotograf Peter van den Berg, fotograf Johan Stambro, tv-redigerare/producent Linn Ogelid, digital redigering Maria Trägårdh, grävchef Isabelle Nordström, reporter som medverkat i tre artiklar Publiceringsdatum 13-16/1, 19/1, 20/1, 17/2, 11/4, 8/9 Var publicerades jobbet? Aftonbladet

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Fackförbundet Kommunals slöseri med pengar och ledningens långvariga missbruk av medlemmarnas förtroende: • Minussiffror på över 300 miljoner efter satsningar på krog- och konferensverksamhet . • Porrstjärneuppträdande och nakenshower på fackförbundets krog Metropol Palais i Stockholm • Ordförande Annelie Nordström och kassören Anders Bergström har semestrat gratis på fackets skärgårdsparadis – och Bergström ljuger när Aftonbladet ställer frågor om det hela. • Ledningen festar med sprit och vin för medlemmarnas pengar. • Anders Bergström, som också satt i Aftonbladets styrelse, kontaktade före publiceringen Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin och frågade varför tidningens reporter sökte uppgifter kring enskilda personer. • Förbundet har en längre tid langat stora mängder alkohol till sin festvåning. Leverantörer har vägrat köra ut alkohol direkt till festvåningen som saknar alkoholtillstånd och fackets krog Metropol Palais har fungerat som bulvan vid alkoholtransporterna. • Flera styrelsemedlemmar i fackförbundet och dess krogbolag bor på lyxhotell i London och festar med sprit på toppkrogar för medlemmarnas pengar. • Kommunal äger en rad fastigheter i Stockholms innerstad och delar ut paradvåningar till sina höjdare: chefer, ledande socialdemokrater och LO-toppar. Hyrorna är låga och inga bostäder lämnas till bostadsförmedlingen. • Kommunal ska öppna nattklubb på Sveavägen i Stockholm. Fackförbundet satsar 25 miljoner på att bygga om källarvåningen under lyxkrogen Metropol Palais med bland annat bar och restaurangkök. • Kommunal har byggt svart både vid sin lyxkrog i centrala Stockholm och på semesteranläggningen i Stockholms skärgård. • Inför en fackkongress i Sydafrika åkte förbundsordförande Annelie Nordström och hennes kolleger ner en vecka tidigare och flög till en safaripark. De behövde bara betala 500 kronor per person för detta – resten av kostnaderna fick Kommunal stå för. • KF-direktören Tommy Ohlström, som ägde en bostadsrätt i Stockholms innerstad, fick en paradvåning på 180 kvadratmeter av Kommunal. Det fick också vd:n för fackförbundets krogbolag som låtit ledningen semestra gratis på fackets skärgårdsparadis. • Anställda på Kommunals krogbolag vittnar om usla arbetsförhållanden, sexuella trakasserier och kränkande behandling. • En kvinna tvingades koppla in sitt fackförbund för att få rätt och Kommunals bolag tvingades till slut betala ut skadestånd. • Avslöjandena om alla lägenhetsaffärer ledde också till att utrikesminister Margot Wallström valde att själv berätta hur hon gynnats och fått en övernattningsbostad av fackförbundet. • Flera förundersökningar inleddes – även om ingen av dem ledde till åtal. Likaså har några saker som avslöjats anmälts till olika nämnder, ärenden som fortfarande är öppna.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Grävet rullade upp en rad skandaler inom ett av Sveriges tyngsta fackförbund, Kommunal. Genomslaget blev massivt; avslöjandena dominerade nyhetsflödet under flera dagar i januari och får fortfarande, nio månader senare, efterverkningar för organisationen. Det handlar om ett gräv som har avslöjat grava missförhållanden, pampfasoner och maktmissbruk inom LO:s största fackförbund. Granskningen har också visat att ledningen för facket inte har levt som de lär. Nakenshower, spritfester, och dyra utlandsresor för medlemmarnas pengar har tillhört vardagen, och allt detta blev känt först i samband med Aftonbladets avslöjande. Det handlar om journalistik som gör skillnad. Förbundsordförande Annelie Nordström och förbundskassör Anders Bergström har tvingats avgå och krogbolagets VD har fått sparken. Tusentals medlemmar har hoppat av, förbundet har infört nya regler och riktlinjer kring representation och etik. Styrelsen för krog- och konferensbolaget har bytts ut och förbundets lyxkrog i centrala Stockholm har stängts. En av många utomstående som drogs in i affären var utrikesminister Margot Wallström, en av alla makthavare som hade fått en övernattningsbostad eller paradvåning av Kommunal.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Det hela började med ett tips från en andrahandskälla om några missförhållanden inom Kommunals krogbolag.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Samtal med ett hundratal personer, inringande av nyckelpersoner och bearbetande av källor. Jag lyckades till slut få ut handlingar som normalt inte lämnas ut och kunskap om var och när olika saker skulle hända. Samtidigt inhämtade jag alla offentliga uppgifter från myndigheter kring personer, fastigheter, bolag och organisationer som ingick i granskningen.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Offentliga uppgifter ur register, hemliga källor, aktiv spaning och en mängd intervjuer och samtal med olika personer.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Jag fick inte ut några handlingar från Kommunal den officiella vägen kring det jag granskade. Förbundet hade ingen som helst öppenhet när det gäller krognotor, resor och missbruket av medlemmarnas pengar. Dessutom skedde något som skulle kunna liknas vid en påtryckning från Kommunals kassör, Anders Bergström, som också satt i Aftonbladets styrelse. Han ringde till dåvarande chefredaktören Jan Helin och ställde frågor om varför jag granskade enskilda individer i Kommunal.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

Ledningens missbruk av medlemmarnas pengar och det osannolika förhållandet att ett förbund som är till för lågavlönade inom sjukvården satsar på lyx, nakenshower och spritfester.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

3,5 månader

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

En rad myndigheter och nämnder har satt i gång utredningar med anledning av granskningen. Men när det gäller en person som har varit misstänkt för mutbrott så är den utredningen nu nedlagd. Aftonbladets Kommunalavslöjanden var under flera veckor den stora nyheten över hela Sverige och jag har blivit mejlbombad med positiva omdömen och gratulationer från kolleger och allmänhet på ett sätt som jag aldrig tidigare har varit med om.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej