Guldspaden Nominerad 2023

AIK, toppagenten och gängpengarna

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2023 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.pdf, 11 MB) Kategori Mindre dagstidning Nominerade Viktor Asp Oskar Månsson Eigil Söderin Publiceringsdatum Den 14:e samt 15:e oktober 2023 Var publicerades jobbet? Fotboll Sthlm Dagens ETC

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Masireh Jadama är en av landets mest inflytelserika fotbollsagenter och genom den internationella agenturen Universal representerar han landslagsspelare som Alexander Isak och Robin Quaison. Men Dagens ETC/Fotboll Sthlms granskning visar att Jadama har tydliga kopplingar till tre kriminella gäng: Tyson-grupperingen i Stockholm samt Jobe- och Ali Khan-nätverken i Göteborg. Kopplingarna är både professionella och privata. Vi har publicerat bildmaterial från middagar och fester där Jadama umgås med ökända gängledare. Och utifrån offentliga rättegångshandlingar har vi kartlagt hur Jadama tagit emot hundratusentals kronor från gängkriminella som slussats vidare till personer dömda för pengatvätt. Enligt våra källor har pengarna använts till att köpa lyxklockor som getts till unga fotbollsspelare som mutor. Agenturen Universal har också infiltrerat AIK:s ungdomsakademi, genom ett antal ungdomsledare som främst arbetade för agenturens intressen.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Genom att visa kopplingarna mellan makthavare i sportens värld och makthavare i den kriminella, kunde vi visa att även idrottsrörelsen har infiltrerats. Eftersom idrottsrörelsen till stor del är finansierad av statliga medel från Riksidrottsförbundet är sådana granskningar av allmänintresse. Majoriteten av de spelare som representeras av Masireh Jadama och Universal kommer i kontakt med agenturen som minderåriga. Ofta inleds informella relationer innan de enligt förbundets regler ens får företrädas av en agent. Vår granskning innebar att unga spelare fick större kunskap om Universals kriminella kontakter, vilket innebär att unga spelare idag kan göra ett bättre informerat beslut om vilken agent de ska välja som representant.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Granskningen har gjorts av den lokala sporttidningen Fotboll Sthlm och dagstidningen Dagens ETC. Den förstnämnda redaktionen skriver återkommande om kriminalitet kopplat till fotboll och agentvärlden, och hade länge fått tips om Jadamas gängkopplingar. Genom Dagens ETC:s kompetens kunde vi ta fram och gå igenom större mängder offentliga handlingar, vilket blev avgörande för granskningens genomslag.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Många samtal med källor och uppgiftslämnare samt offentliga handlingar i form av förundersökningsprotokoll och domar. Vi hade även reportrar ute på fotbollsläktarna som gjorde viktiga observationer av Jadamas kontakter.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Huvudsakligen anonyma, som antingen arbetar för AIK eller nyligen lämnat klubben.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Uppgiftslämnare var oroliga kring att dela med sig av information. Att stöta sig med kriminellt kopplade personer kan leda till en hotbild, vilket innebar behov av varsam hantering av källor och information.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

Granskningen består av två delar: 14 oktober 2023 Del 1: Agent misstänks rekrytera unga fotbollsspelare med gängpengar 15 oktober 2023 Del 2: Så har den gäng­kopplade agentfirman infiltrerat AIK

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Ungefär sex månader.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Tidigare hade Universal fått lov att företräda AIK i stora försäljningar. Men omedelbart efter granskningens publicering meddelade klubben att de avbryter sina affärer med Universal. Därefter meddelade flera klubbar att de följer AIK:s linje. Först uppgav åtta av sexton allsvenska föreningar att de inte tänkte göra affärer med Universal i en enkät hos Sportbladet. Någon månad senare meddelade Hammarby att inte heller de kommer arbeta med Universal. 28 december 2023 uppgav också Masireh Jadama själv via Instagram att han lämnar den svenska spelarmarknaden.

HAR AVSLÖJANDET FÅTT MEDIALT GENOMSLAG, I SÅ FALL VILKET?

Vår granskning blev en riksnyhet och har omskrivits i flera tidningar, däribland Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, SVT Sport, Sydsvenskan och TV4/Fotbollskanalen. Det är ingen överdrift att säga att granskningen är en av sportjournalistikens mest omskrivna avslöjanden 2023. Flera mediehus har också gjort egna uppföljningar på vår publicering, med egna avslöjanden och granskningar. Som exempel kan nämnas Aftonbladet, som avslöjade att Masireh Jadama lagt sig i en tränarrekrytering i AIK (Agenten pressade AIK – då nobbade de tränaren) och att undermå

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.