Lär dig gräva och fördjupa med bilder

Tillbaka
Sista anmälningsdag:2 februariDatumTisdag 7 februariPlats:Kursen ges fysiskt: JMK, Karlavägen 104, 115 26, Stockholm (Plan 4: JMK-salen och Sal 1 – förmiddag/eftermiddag)Tid:kl 9-16Pris:Pris: 3 000 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)Rabatterat pris för frilansare:1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 200 kronor plus moms)

I sitt arbete med SVT-dokumentären 36 dagar på gatan uppstod en scen som journalisten Christoffer Hjalmarsson i efterhand beskriver som helt avgörande. Tillfället då Ann-Sofie och Thomas sparkar sönder Elvis-Jannes gitarr till orden av: “Vi är ju också hemlösa!” Upptakten till tilltaget var att Elvis-Janne blåst Ann-Sofie och Thomas på pengar.

Scenen, som Christoffer lyckades fånga, gestaltar det exakta ögonblick då flera individers livsöden kolliderar, berättar han. Något som också kom att vara kärnan i den hyllade dokumentären.

–  Det var en scen som aldrig någonsin hade kunnat återberättats på annat sätt. Där hade kameran en avgörande betydelse.

Med hjälp av kameran tar man med tittaren in i en omgivning som de annars inte har tillgång till.

– Bildjournalistiken är ett tidsdokument av vår samtid. Där tittaren bjuds in i ögonblick som de aldrig hade kunnat förstå om det inte varit för bildens existens, säger han.

Under den här kursen får du möta två av Sveriges främsta fotografer. Paul Hansen och Christoffer Hjalmarsson. De ger dig verktygen för att bli en bättre journalist bland annat genom att dela med sig av sina prisade metoder, sina tips och sina erfarenheter på området.

Vad krävs för att fånga det där avgörandet ögonblicket? Vad har egentligen fotojournalistiken för roll i den fördjupande och grävande journalistiken? Och hur komponeras egentligen bild och text på bästa sätt för att få jobbet att lyfta?

Kursen lämpar sig både för den inbitna bildjournalisten så som för den multikompetenta textreportern. Efter att du som deltagare har gått denna unika heldagskursen, arrangerad av FGJ, kommer du ha en större förståelse och kunskap om hur stories kan göras bättre och tyngre med hjälp av små medel. I vissa granskningar är bildmaterialet dessutom helt avgörande. Efter denna kurs kommer du som deltagare ha verktyg för att kunna ta dig an granskningar du inte tidigare kunnat!

Anmäl dig redan nu!


Paul Hansen är journalist och fotograf på Dagens Nyheter med mångårig erfarenhet på området - verksam både i Sverige och utomlands. Hans visuella tänk och unika arbetssätt har prisats många gånger: både nationellt och internationellt. Han har bland annat förärats med priset “Årets bild” två gånger och utnämnts till “Årets fotograf” nio gånger.

Christoffer Hjalmarsson är journalist och fotograf på Sveriges television med välrenommerad expertis inom ämnet  – verksam i både Sverige och utomlands. Ett välkänt ansikte bland annat genom hans jobb med SVT-dokumentären “36 dagar på gatan”. Senast aktuell med den grävande SVT-dokumentären “Dokument inifrån: Nytorgsmannen”. Tidigare utsedd till “Årets fotograf” och har också förärats priset “Årets bild”.


Tid: Tisdag 7 februari kl 9-16

Plats: Kursen ges fysiskt: JMK, Karlavägen 104, 115 26, Stockholm (Plan 4: JMK-salen och Sal 1 – förmiddag/eftermiddag)

Pris: 3 000 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)

Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 200 kronor plus moms)

Ingår: Kaffe/kaka och lättare macka

Sista anmälningsdag: 2 februari

Anmälningar: Till kansli@fgj.se