Datajournalistik och AI med Lasse Edfast

Lär dig att utvinna användbar data på nätet med hjälp av webscraping – välkommen till föreningen Grävande journalisters heldagskurs i Python-programmering och AI!

Tillbaka
Sista anmälningsdag:Det finns ett fåtal platser kvar. Mejla kansli@fgj.se!DatumMåndag 18 septemberPlats:Annedalsseminariet, Seminariegatan 1A i Göteborg, sal 127Tid:Kl 10-17Pris:3 000 kr för medlemmar i FGJ, 3 700 kr för icke-medlemmarRabatterat pris för frilansare:1 500 kronor plus moms (för icke-medlemmar 2 200 kronor plus moms)
Heldagskurs i Göteborg 18 september

Mängden tillgänglig data inom allt från kommunpolitik till klimatåtgärder, statistik och sociala relationer har exploderat det senaste årtiondet, men de allra flesta journalister har än så länge inte rätt verktyg för att kunna använda ens en bråkdel av den datan. Med ett allt mer tillgängligt språk som Python, ett enormt användarcommunity och möjligheten att fråga tjänster som ChatGPT kan alla journalister numera skapa sina egna verktyg för att samla in, analysera och presentera data. Det kan vara allt ifrån ett vanligt Excel-dokument till programmerade robotspindlar som kravlar fram över sociala nätverk för att se vem som känner vem. 

Den här kursen ger dig både en överblick och förståelse för programmering och en handfast knuff för att komma igång. Efter att ha gått kursen har du skrivit dina första script att användas direkt i ditt arbete som journalist.

Plats: Annedalsseminariet, Seminariegatan 1A, sal 127
Kursledare: Lasse Edfast
Tid: Måndag 18 september kl 10-17
Avgift: 3.000 kr för medlemmar i FGJ, 3.700 kr för icke medlemmar.
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 200 kronor plus moms)
Sista anmälningsdag: Fåtal platser kvar!
Anmälan: kansli@fgj.se


Mer om kursledaren: Lasse Edfast är researcher, datajournalist och dokumentärproducent, mest i radio, som lärt sig programmering vid sidan om och som föreläst i ämnet både i Sverige och i internationella sammanhang, bland annat nu senast vid Dataharvest23 i Belgien.