Bildverifiering och OSINT med Linus Svensson på SVT

Lär dig hur du geolokaliserar videoklipp och verifierar bilder – välkommen till föreningen Grävande journalisters heldagskurs i Stockholm!

Tillbaka
Sista anmälningsdag:17 novemberDatum20 novemberPlats:TV-huset i StockholmTid:10-16Pris:3 000 kronor för medlemmar i FGJ. 3 700 kronor för icke-medlemmar.Rabatterat pris för frilansare:1 500 kronor för medlemmar i FGJ. 2 200 kronor för icke-medlemmar.
Heldagskurs i Stockholm 20 november

BILDVERIFIERING OCH OSINT MED LINUS SVENSSON PÅ SVT

Kursen ger dig en introduktion i OSINT (Open Source Source Intelligence) med fokus på bildverifiering. Med praktiska övningar får du lära dig att geolokalisera och tidsbestämma bilder och videoklipp, bland annat med hjälp av satellitbilder.

Kursen hålls i TV-huset i Stockholm och under lunchen tar vi en tur runt på redaktionen. Möt kollegor, få med dig inspiration samt användbara verktyg och metoder som passar såväl den granskande journalisten som reportern på en breakingredaktion.

Om kursledaren: Linus Svensson är reporter på SVT:s Rysslandsdesk och är specialiserad på bildverifiering. Genom digital research bevakar han kriget i Ukraina och granskar desinformation - ofta i breakingsammanhang när det är viktigt att få ut pålitlig information snabbt. Linus har utbildats av det grävande journalistnätverket Bellingcat, som består av några av världens bästa OSINT-utredare. För SVT:s räkning har han bland annat kunnat visa att svenska vapen använts av pro-ukrainska milisgrupper i Ryssland, kartlagt en rysk hotkampanj mot krigsmotståndare i Sverige och avslöjat pro-rysk propaganda som syftat till att stoppa västs stöd till Ukraina.

Plats: TV-huset (SVT), Stockholm.
Kursledare: Linus Svensson.
Tid: Måndag, 20 november, kl 10-16.
Avgift: 3 000 kronor för medlemmar i FGJ. 3 700 kronor för icke medlemmar.
Rabatterat pris för frilansar: 1 500 kronor för medlemmar. 2 200 kronor för icke-medlemmar.
Anmälan via formuläret nedan: