Nyheter

Torsbodabolaget fick Årets rullgardin

22 March 2024
Tillbaka

Antipriset Årets rullgardin till företag eller myndigheter går i år till Torsbodabolaget, som försökt vägra lämna ut ett avtal värt 15 miljarder kronor.

Årets rullgardin är ett antipris som delas ut av FGJ till en organisation, ett företag eller en myndighet som under året  på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljugit, slingrat sig eller i någon mening utövat påtryckningar för att försvåra för journalistiken.

I år går priset till Torsboda Industrial Park AB, ett bolag ägt av Sundsvalls kommun. Bolaget hade vägrat lämna ut ett avtal med det kinesiska bolaget PTL om en affär värd 15 miljarder kronor till Sundsvalls Tidning. Tidningen överklagade, och fick rätt i kammarrätten.

Juryns motivering: ”Årets rullgardin 2023 går till det av Sundsvalls och Timrå kommuner helägda Torsbodabolaget som låtit kinesiska affärsintressen övertrumfa svensk offentlighetsprincip och därför vägrade lämna ut ett avtal om en markaffär och andra investeringar till ett värde av 15 miljarder kronor. Så får man inte göra, det tycker varken FGJ eller Kammarrätten.”

Trots att Torsbodabolaget underrättats om priset var de inte på plats för att ta emot det.

Bilden: FGJ:s ordförande Ulla Sätereie tillkännagav priset på scen under Gräv 2024 i Gävle. Foto: Daniel Wiklander.

rullgardin