Nyheter

Sveriges bästa grävjobb tävlar om åtta Guldspadar

17 February 2023
Tillbaka

Trots tuffa tider för mediebranschen fortsätter svenska journalister att gräva. När fönstret för att tävla om 2022 års Guldspadar stängts har 176 bidrag lämnats in.


- Det är både imponerande och glädjande. Att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget är något vi alla kan vara tacksamma för, säger Kicki Hultin, sammankallande i Guldspadejuryn.

Särskilt imponerande är det att det kommit in hela 41 bidrag från 26 mindre dagstidningsredaktioner.

- Det betyder att kategorin Mindre Dagstidning är den största i 2022 års guldspadeomgång, det kan rentav vara alla tiders rekord, konstaterar Kicki Hultin

Konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård också i år. Förutom i kategorin Mindre Dagstidning (41 bidrag) är det också extra tufft i kategorin Storstadstidning där 40 granskningar tävlar om en spade. Hård är konkurrensen också i klasserna Etermedia Dokumentär (27 bidrag), Etermedia Lokal (23), och Magasin (20).

I klassen Bok har tio bidrag skickats in, i Etermedia Riks Nyheter 14 bidrag och i den relativt nya kategorin Studentspaden, där grävjobb inom ramen för journalistutbildningen tävlar, har elva bidrag lämnats in.

Som vanligt är det en stor variation av granskade ämnen och företeelser i de inlämnade bidragen.

- Sammantaget skulle jag vilja påstå att inget ämne, ingen sektor, lämnas ogranskat. Svenska journalister gräver faktiskt allt, om allt – och överallt, säger Kicki Hultin.

Den 2 mars offentliggörs vilka granskningar som nominerats, alltså gått till final, i fighten om 2022 års Guldspadar. Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier och är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut på Guldspadegalan under Grävseminariet, som i år hålls i Karlstad 31mars-1 april.


För mer information, kontakta:

Kicki Hultin

Sammankallande Guldspadejuryn

kicki.hultin@gmail.com

+46705887160