Stipender, Grävfonden

De får Grävfondens Riga-stipendier

30 June 2022

Åker på sommarutbildning i undersökande journalistik i Lettland.

Tillbaka

Grävfonden har tilldelat fyra personer stipendier för att delta i konferensen Summer School on Investigative Reporting vid Stockholm School of Economics i Riga i augusti 2022. Stipendiaterna är Anna Tiberg, Amanda Lindholm, Linnea Carlén och Johan Pehrson.

Anna Tiberg är editionschef på tidskriften Hem&Hyra och vann nyligen det prestigefulla priset för skickliga arbetsledare inom undersökande journalistik, Gyllene Dynamon. Amanda Lindholm är reporter vid Dagens Nyheter och nominerades 2019 till Röda korsets journalistpris för reportageserien De försvunna, om skuggsamhället för människor som lever gömda i Sverige. Johan Persson är reporter vid Smålandsposten, och nominerades 2019 till en Guldspade för sin och en kollegas granskning av hur advokater lämnade felaktiga uppgifter till domstolar. Linnea Carlén är reporter vid SVT Nyheter, och vann 2019 en Guldspade för sin granskning av kryssningsfartygs smutsiga rök i svenska hamnar.

Stipendiaterna får 9000 kronor vardera. Två av stipendierna har möjliggjorts tack vare en donation från journalisten Joachim Dyfvermark. Resterande två stipendier har möjliggjorts av Grävfondens generösa donatorer som valt att stötta arbetet med att stärka svensk undersökande journalistik.

Grävfondens syfte är att bidra till ökad kunskap.

Grävfonden finansierar kompetensutveckling inom området grävande journalistik genom att dela ut stipendier för utbildning och praktik. Detta genom att uppmuntra journalister till att fördjupa sina kunskaper, utveckla nya verktyg och metoder inte minst för den digitala journalistiken. 

Grävfondens syfte är också att bidra till ökad kunskap och förmåga att gräva med källkritik och god etik.