FGJ

Ny ordförande i FGJ - Ulla Sätereie

28 April 2022
Tillbaka

Ulla Sätereie valdes på torsdagen av årsmötet till ny ordförande i föreningen Grävande Journalister.

Ulla Sätereie är universitetsadjunkt på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid JMG, Göteborgs universitet, och programansvarig för MIJ, det internationella magisterprogrammet i undersökande journalistik.

Hon har tidigare arbetat som reporter och researcher på bland annat Aftonbladet, Expressen, Strix TV och som frilansjournalist. De senaste tre åren har hon varit ledamot av Guldspadejuryn.

Hur ser du på FGJ:s framtid?

 – FGJ spelar en avgörande roll för den undersökande journalistiken, då tänker jag i första hand på den roll som Grävseminarierna spelar för metodutveckling, nätverkande och erfarenhetsutbyte kollegor emellan, men också på Guldspadens betydelse för att lyfta fram all den imponerande goda journalistik som görs runt om i landet.

 – Jag tror också att FGJ kan spela roll som opinionsbildare. Då tänker jag till exempel på frågor som rör yttrandefrihet, inskränkningar av offentlighetsprincipen eller hat och hot mot journalister i och utanför Sverige.

Foto: Anna von Brömssen

Det är ju fantastiskt roligt att ha blivit vald till ordförande i FGJ – jag är mycket hedrad och ser fram emot ett spännande uppdrag. Det här är ett av de finaste uppdrag man kan få inom svensk journalistik.