Nyheter

Nu kommer Grävhäng till Sundsvall!

25 October 2022

Ta chansen att träffa kollegor och prata metod i Sundsvall torsdag den 3 november kl 18.

Tillbaka

Hur gjorde Ulla Öhman när hon avslöjade romansbedragaren och hur gjorde Sundsvalls Tidning när tidningen kartlade ett nätverk av unga kriminella i Sundsvall? Vilka utmaningar mötte Tidningen Ångermanland när de ville undersöka kommuntopparnas bjudresa och hur jobbade journaliststudenterna Lisa Svensson, Saga Malm och Josefine Lundgren med granskningen om hur barn ofredades via spelappen wordfeud?

Gräv kan vara stora eller små. De sker ibland i form av projekt. Ibland i det lilla. Inte sällan som ett uthålligt nötande.

Vad är Grävhäng? Föreningen Grävande journalister är kanske mest känd för det årliga Grävseminariet som nästa gång sker i Karlstad, men vi anordnar även miniseminarier för journalister där vi plockar upp grävjobb och snackar om dem. Vi byter erfarenheter, ställer frågor och bollar problem såväl som lösningar. Den här gången alltså i Sundsvall.

Moderator: Anna Tiberg, FGJ, prisad grävare som bland annat tilldelats Guldspaden och 2022 arbetsledarpriset Gyllene dynamon.

Kvällen arrangeras i samarbete med Publicistklubben, Södra Norrlandskretsen.

Plats: ST-huset i Sundsvall, fiket på bottenplan.

Tid: Torsdag 3 november kl 18:00 - 20:00 (ca)

Lättare förtäring: Kommer att finnas.

Anmälan: kansli@fgj.se

Medlemsskap: Behövs inte, men du är välkommen att gå med som medlem.

Här är gräven:

"Romansbedragaren" Hur arbetar romansbedragare på nätet och hur får de människor att bli förälskade och skicka stora summor pengar till människor de aldrig träffat. Ulla Öhman vid Sveriges Radio Västernorrland gav sig in i en fejkrelation med "Charlie", ett annorlunda gräv i realtid och med lyssnarna delaktiga. Presenteras av Ulla Öhman.

"Bjudresan" Kommuntopparna i Kramfors tog med sig sina respektive och åkte på gratiskryssning. Bjöd på mat och alkohol gjorde travbanan Dannero som samtidigt sponsrades av ett kommunalt bolag. Tidningen Ångermanlands avslöjande fick kommunen att ändra sina regler för gåvor och representation. Presenteras av Oskar Nord och Shanelle Nordgren.

"Unga kriminella" Sundsvalls Tidning berättar om hur ett narkotikamål i Sundsvalls tingsrätt bildade grunden för en kartläggning av ett ungt kriminellt nätverk. Tre tonåringar blev 36 och spåren fortsatte in i en ouppklarad dödsskjutning och ett av landets mest fruktade storstadsnätverk. Presenteras av Katarina Vikström och Rolf Lunneborg.

”Sexfeud” ”För att på ett wallrafflande sätt bokstavligen ha avslöjat en mörk värld med övergrepp mot barn, dold bakom en till synes oskyldig ordlek.” Så löd motiveringen när dåvarande journaliststudenterna Lisa Svensson, Saga Malm och Josefine Lundgren tilldelades FGJ:s Studentspaden för sin granskning om hur vuxna sexuellt ofredade barn i spelappen Wordfeud. Presenteras av Lisa Svensson som nyligen nominerats till Aftonbladets klimatjournalistpris 2022.