Nyheter

Guldspadar till 2022 års bästa granskande journalistik

01 April 2023

Hemliga partibidrag, hänsynslöst skogsbruk, romsk hederskultur och frikyrkors försök att omvända homosexuella. Det är några av de granskningar som belönades när det attraktiva grävpriset Guldspaden delades ut på lördagen.

Tillbaka

Årets Gräv-seminarium och Guldspadegala hölls i Karlstad och hade lockat drygt 600 deltagare från hela Sverige. Det är Föreningen Grävande Journalister, FGJ, som varje år delar ut priset Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de 180 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin.
 - Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå.
Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.
- Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal.
- Men det är också härligt att kunna konstatera att svensk grävande journalistik är så stark, och faktiskt växer, säger Hultin.


I samband med grävseminariet delades också Juryns särskilda pris ut till David Baas, Expressen.


Vinnare 2022 års Guldspadar:

Studentspaden: ”OMVÄNDELSETERAPI”, av Emilia Lindell, Emma Rosdahl och Nadya Abbasi

JMK, Stockholms universitet

”För att genom en stark grävinsats ha avslöjat hur svenska frikyrkor försöker omvända homosexuella.”


Etermedia lokal:  ”P4 VÄST GRANSKAR A-TRAKTORER”, av Frida Grönholm och

Dino Jasarovic

P4 Väst, Sveriges Radio

”För att ha visat hur en rekordsnabb regeländring och en lucka i lagen lett till att antalet A-traktorer fördubblats, med dödliga konsekvenser som följd.”


Bok: ”SKOGSLANDET – EN GRANSKNING”, av Lisa Röstlund 

Forum förlag

”För att ha blottlagt ett sjukt underjordiskt rotsystem där storföretag, myndigheter och politiker flätas samman i en hänsynslös rovdrift på den svenska skogen”

 

Etermedia Riks Dokumentär: ”PARTIERNAS HEMLIGA PENGAR”, av Emil Hellerud,  Daniel Gökinan och Emilia Berggren Sörlin

TV4 Kalla Fakta

”För att med kreativ metod ha avslöjat hur hyckleri och dubbelmoral hos politiska partier undergräver lagen som skulle skydda oss mot korruption.”


Etermedia Riks Nyheter:  ”SMUTSIGA PERSONUPPGIFTER”, av Emil Hellerud och Lovisa Thuresson

TV4 Nyheterna / Kalla fakta

”För att ha visat hur stora bolag tjänar pengar på en smutsig handel med personliga uppgifter, där till och med den egna koncernen får byxorna neddragna.”

 

Mindre dagstidning: ”BASKETHÄRVAN I TRELLEBORG”, av André Spång och Jenny Isaksson 

Trelleborgs Allehanda

”För en journalistisk slam dunk som avslöjade Basketmannens dribblande med föreningens pengar.”


Storstadstidning: ”MORDET SOM SPLITTRAR ETT FOLK – OM ROMSK HEDERSKULTUR SOM GÅTT UNDER RADARN”, av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo,
Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud

Göteborgs-Posten

”För att ha blottlagt ett parallellsamhälle präglat av utomrättsliga rättegångar och hederskultur, där mord är den yttersta konsekvensen.”


Magasin: ”DEN STORA KÖPFESTEN ”, av Ida Karlsson och Linda Dahlin

Hem&Hyra

För att ha avslöjat hur hyresgäster hamnar i klorna på skoningslösa konsulter när hyresrätter blir bostadsrätter.


Juryns särskilda pris: David Baas, Expressen

”För att outtröttligt och skickligt ha granskat den nationella högern och till och med gett upphov till ett nytt verb: att bli Baasad.”


Sammankallande i Guldspadejuryn
Kicki Hultin
070 5887160
kicki.hultin@gmail.com

Foto: Tommy Andersson