Grävhäng

Grävhäng om wallraff drog många

28 May 2024

I samarbete med Publicistklubben ordnade FGJ ett kombinerat Grävhäng och PK debatt på temat journalister som går undercover. Nära 120 personer hörde Hem & Hyras Johan Fyrk och Kalla faktas Daniel Andersson berätta om sina wallraff-reportage.

Tillbaka

Kalla faktas undercover-reportage från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har varit en av de stora inrikespolitiska nyheterna de senaste veckorna. På måndagens samarrangemang mellan FGJ och Publicistklubben berättade Daniel Andersson om sin tid hos SD. Johan Fyrk på Hem & Hyra berättade om när han tog identiteten ”Sergej”, rysktalande byggnadsarbetare.

Johan01

Bortåt 120 personer hade samlats på Social Kitchen i Schibsteds hus i centrala Stockholm för att höra på föredragen från de båda reportrarna under ledning av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Johan Fyrks reportage i Byggnadsarbetaren hösten 2022 avslöjar trångboddhet och misär bland Stockholms många östeuropeiska byggnadsarbetare. Över 11 000 personer från före detta Sovjetunionen bedömdes då arbeta på byggen i länet, och i många fall var de hänvisade till sängplatser för ockerpriser i rum de delade med flera andra. 

Johan Fyrk, som talar god ryska efter att ha bott i Ukraina, tog rollen som byggnadsarbetaren ”Sergej”, utrustade sig med dold kamera och jagade sovplats via ryskspråkiga webbforum inriktade just på svartmarknaden i huvudstaden. 

För publiken berättade han att det värsta var bristen på privatliv i de överfulla lägenheterna – och rädslan att råka tala svenska i sömnen.

daniel01

Kalla faktas avslöjande om arbetet på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning orsakade aldrig någon regeringskris, men klart är att inte minst sättet de anställda talade om politiker från andra partier i Tidösamarbetet ledde till irritation inom regeringskoalitionens partier.

Daniel Andersson började förbereda sin roll som "Daniel Andersson, SD-anhängare med journalistutbildning” när han fortfarande var praktikant på Kalla fakta. 

Under sitt föredrag berättade han bland annat om att han producerat bitar av SD:s kampanjmaterial för EU-valet, och hur mycket – eller lite – han kunde berätta för familj och vänner om sitt arbete. Den enda utanför redaktionen som var helt invigd var Daniel Anderssons sambo. 

Avslutningsvis hölls en frågestund med båda reportrarna.

Foton: Daniel Wiklander