Nyheter

Gävle arrangerar Gräv 2024!

02 April 2023
Tillbaka

Nu är det klart att det årliga Grävseminariet kommer att arrangeras i Gävle den 22-23 mars nästa år. Mellan 500-700 svenska och internationella journalister väntas komma till Gävle för att delta i den två dagar långa konferensen för att ta del av och inspireras av viktig och granskande journalistik.

Bildtext: Jacob Hilding, Arbetarbladet, Pär Bäckström, Gefle Dagblad/Arbetarbladet, Staffan Mälstam, P4 Gävleborg, Katarina Ekspong, Gefle Dagblad och Joanna Wågström, SVT Gävleborg, Foto: Anna-Karin Björnström

Traditionsenligt kommer också Föreningen Grävande Journalisters guldspadar att delas ut i ett antal kategorier under en galakväll i det unika området Gasklockorna i Gävle under Grävseminariet. 

Konferensen arrangeras av de fyra lokala redaktionerna SVT Gävleborg, P4 Gävleborg, Gefle Dagblad och Arbetarbladet i samarbete med Föreningen Grävande Journalister och Gävle Convention Bureau.

”Det känns fantastiskt roligt att Gävle ska vara värdstad för Grävseminariet. Vi kommer att satsa stort på att fixa ett riktigt bra arrangemang med många intressanta föreläsare”, säger Joanna Wågström, grävgeneral och redaktionschef på SVT Gävleborg.

Gävles geografiska läge med väl utbyggda kommunikationer gör det lättillgängligt för deltagarna med endast 60 minuters tåg- och bilresa från Arlanda och 80 minuter från Stockholm.

Själva konferensen kommer äga rum i Konserthuset i Gävle, centralt belägen med hotell och övriga faciliteter på gångavstånd.

”Att Grävseminariet kommer till Gävle kommer att gynna journalistiken lokalt då den grävande journalistiken kommer att komma högt upp på agendan under arbetet med konferensen. Det i sin tur gynnar invånarna i Gävle eftersom den granskande journalistiken är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle”, säger Joanna Wågström.

”Vi är mycket glada över samarbetet med våra lokala medier kring ansökan av Grävseminariet 2023. Att Gävle upplevs som en attraktiv mötesstad är viktigt och skapar stolthet och stärker platsen Gävle. Konferensen beräknas omsätta ca 3,7 miljoner kronor vilket också betyder mycket för våra lokala företag inom besöksnäringen”, säger Elisabeth Skoog, Gävle Convention Bureau.

Vår förhoppning är att göra Grävseminariet i Gävle till ett minnesvärt evenemang där den grävande journalistiken står i fokus, vilken är grunden för ett väl fungerande demokratiskt samhälle.

Varmt välkomna till Gräv i Gävle 2024!

Mer information om Grävseminariet, Föreningen Grävande Journalister och Guldspaden: https://www.fgj.se/

Kontakt:

Joanna Wågström, redaktionschef SVT Gävleborg och Grävgeneral 072-204 89 89

Staffan Mälstam, kanalchef P4 Gävleborg, 070-104 63 76

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad 026-15 96 10

Jacob Hilding, chefredaktör Arbetarbladet 026-15 93 31

Per Bäckström, redaktionschef Gefle Dagblad och Arbetarbladet 026-15 93 43