Juryns särskilda pris 2021

Romansbedragare Charlie Anderson och jag

Tillbaka
Juryns särskilda pris 2021 Se bidrag: Bidrag (.zip, 239 MB) Kategori Etermedia lokal Deltagare Ulla Öhman Publiceringsdatum 2021-05-21 Var publicerades jobbet? www.sverigesradio.se och SR Play

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Hur arbetar en romansbedragare? Reporter Ulla Öhman låter sig frivilligt krokas av doktor Charlie Anderson för att på riktigt nära håll granska hur en romansbedragare bär sig åt för att få sina offer så förälskade och tro att de är i en relation, att de sedan skickar stora summor till en person som de aldrig har träffat.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Jag har granskat den bedrägeriform som kallas Romansbedrägeri men på ett annat sätt än vad som tidigare gjorts. Det har skrivits och pratats ganska mycket om ämnet på senare år men då har det handlat mest om var bedragarna finns och vilka de är. Jag har istället valt att göra en granskning på riktigt nära håll genom att låta mig själv dras in i den fejkade romansen för att ta reda på i detalj hur bedragaren arbetar. Jag ville förstå och förklara vad det är för mekanismer som gör att man kan bli förälskad och få sån tillit att man skickar massor av pengar till en person man aldrig ens har träffat eller pratat med på riktigt. Just den granskningen har jag inte sett göras någon annanstans. Jag kunde göra detta genom att under två veckor spela en kvinna som låtsades nappa på bedragarens bete. Men även efter konfrontationen då jag avslöjade honom lyckades jag skapa ett förtroende hos "Charlie" så att han ville fortsätta prata med mig och det ger historien fler bottnar. Jag behandlar ämnet som det seriösa ämne det är; det finns offer vars liv gått i spillror när de hamnat i klorna på en romansbedragare - men historien är samtidigt ibland hejdlöst rolig eftersom "Charlie" inte är en mästarbedragare.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Jag har länge funderat på vad det är som händer när man svarar på ett meddelande från de okända män som kontaktar mig på Facebook då och då. Nu var det dags att ta reda på det.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

1. Jag lät mig fångas in av romansbedragaren Charlie Anderson på Facebook/Messenger genom att spela en roll som en ensam kvinna som söker kärlek. 2. De första 11 dagarna skrev vi med varann dag och natt på Messenger och jag lät honom romantisera mig för att få honom att tro att han kunde lura av mig pengar. Han trodde att han hade fått napp men egentligen var det jag som hade krokat honom. 3. På den 12:e dagen började jag publicera berättelsen och det gjorde jag samtidigt i radio och på Facebook och från den tidpunkten blev det ett gräv i realtid där jag tog hjälp av mina lyssnare för att driva historien vidare. Jag berättade i radio om allt som hände mellan mig och Charlie, och på Facebook lade ut hela vår konversation för lyssnarna att läsa i realtid och bad om tips på vad jag skulle svara och göra. Jag genomförde flera av lyssnarnas idéer. 4. Sammanfattningsvis kan jag säga att den här granskningen har skett på flera olika plan och i olika form där arbetsmetoderna har berott på i vilket media jag publicerat just då. Jag har skrivit hela tiden med Charlie på Messenger, publicerat det i realtid på P4 Västernorrlands Facebooksida och med hjälp av lyssnarna fört historien framåt. Jag har även låtit två personer läsa in Charlies repliker för att levandegöra hur han uttrycker sig när han låtsas vara amerikansk doktor och när han är 22åringen från Nigeria. Dessutom har jag gjort flera intervjuer med offer för romansbedragare och representanter för stödföreningen för offren samt poliser. Ett litet exempel: På fredagen lät mig flirtas med av Charlie på Messenger hela morgonen och publicerade direkt på Facebook. När han på sena förmiddagen trodde att jag var på väg till banken för att skicka pengar till honom , så gick jag i själva verket in i sändning i radioprogrammet och berättade vad som hänt och bad lyssnarna om tips på vad som kunde hända på banken och sen berättade jag det för Charlie. Man kan nästan säga att jag levde två separata liv under de här dagarna.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Jag har pratat med flera offer för romansbedragare samt med en stödföreningen för de drabbade. Jag har intervjuat polisen och de som utreder bedrägeribrott på Internet och läst brottsstatistiken för den här typen av brott. Men den stora och viktiga källan har varit "Charlie Anderson" själv som utan att vara medveten om det det har gett mig stor insikt i hur en romansbedragare arbetare. Efter konfrontationen då jag avslöjade honom fick jag senare även en intervju med honom.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

1. Det största problemet var att det var mycket värre än jag trodde att hålla i gång en fejkad kärleksrelation med en bedragare. Det var oerhört jobbigt med alla lögner om kärlek och tillit och det var mycket nära att jag avbröt hela granskningen efter redan mindre än en vecka för att jag blev så illa berörd av alla lögner och även av själva intensiteten i det hela. Det tog massor av tid och kraft att vara inne i denna fejkade kärleksrelation och han skrev både dag och natt, tidiga morgnar och sena kvällar. Lösningen blev att jag började berätta för de andra reportrarna i vår agendagrupp om vad vi skrivit om och det blev lättare att hantera när fler visste om det och kunde skratta åt delar av vår konversation och ge mig råd. Efter att jag började publicera och lyssnarna kom med så var det roligt att jobba igen. 2. Nästa problem som uppkom var: Hur gör man radio när man i grunden bara har en skriftlig konversation på Messenger och dessutom på engelska? Jag valde att låta Facebook bli en viktig del för att kunna gräva vidare i real tid och ta hjälp av mina lyssnare. För sändning i radio lät jag läsa in Charlies repliker och jobbade mycket med själva berättartekniken och dramaturgin. Jag beslöt mig för att låta hans repliker sändas på engelska men bäddade in det i en svensk berättelse, men utan att översätta allting. 3. Det fanns tillfällen när jag oroade mig för att bli utsatt för hämnd eller hot efter att jag konfronterat Charlie. Jag pratade med andra kvinnor som blivit både utpressade och hotade och där information som de skickat nu användes för att skada dem. Jag såg därför till att inte skicka några foton eller andra uppgifter om mig själv och under den första fasen beslöt jag mig för att ljuga om precis allting för Charlie så att det inte var min riktiga identitet som var inblandad. Till en början var jag orolig över att han skulle googla mig och avslöja bluffen men det gjorde han aldrig. Jag övervägde innan om jag borde skapa en speciell Facebookprofil för denna granskning men för trovärdighetens skull ville jag ändå använda mitt eget namn och min egen profilbild så jag gjorde det valet. Och efter att jag konfronterat honom och berättat att jag var reporter så var det bara sanning från min sida även mot Charlie.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

1. Jag tycker att detta gräv när den utmynnar i en dokumentär om romansbedragare Charlie Anderson är den viktigaste delen och det är den jag främst vill nominera. 2. Jag vill även lägga med en av Facebook-publiceringarna för att visa hur jag aktivt tog hjälp av lyssnarna i realtid.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Jag har jobbat med projektet ungefär 2,5 månader från start till mål, men då gjorde jag även andra jobb under tiden. Starten var när jag svarade på Charlies invit den 5.e mars. Jag började publicera den 17 mars. Sedan utvecklades det hela i realtid med hjälp av lyssnarna i flera dagar i rad och jag fortsatte även sända om efterspelet i april. I maj gjorde jag den dokumentär som är den publicering som jag nominerar och som publicerades 21 maj.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Det finns minst en kvinna som när hon lyssnade på min granskning förstod att hon själv var i en relation med en bedragare. Det är jag glad för. Och jag tror att granskningen har gett män och kvinnor bättre verktyg för att själva avgöra om deras Internetkärlek är en bedragare.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej