Guldspaden Nominerad 2016

Från flyktingskandal till Arbogamord

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2016 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.zip, 7 MB) Kategori Mindre dagstidning Nominerade Ingar Frostberg Frida Vilhelmson Veronica Karlsson Förutom ovanstående deltog följande personer Övriga som har skrivit enstaka uppföljande artiklar/hjälpt till: Anna Hansson, Henrik Holmberg, Eva Burman (chef, ansvarig utgivare), Kristina Levin (nyhetschef) m.fl. Publiceringsdatum Första publiceringen var 16/6. Publiceringarna fortsatte sedan under juni och juli. I augusti förvandlades allt till en mordutredning som pågått under hösten 2016. Var publicerades jobbet? Eskilstuna-Kuriren

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Grävet handlar om en kvinnlig chef för ett företag som drivit boenden för ensamkommande flyktingbarn som haft intima kontakter med två asylsökande flyktingpojkar i tonåren - något som också filmats och som Eskilstuna-Kuriren får se och publicerar. Granskningen avslöjar också att den 41-åriga kvinnans två företag, som enligt verksamhetsbeskrivningen driver HVB-boenden och sköter familjehemsplaceringar, helt saknar tillstånd för sådan verksamhet. Efter att flyktingpojkarna berättat om övergreppen i Eskilstuna-Kuriren, blir de misshandlade. Under pågående granskning förvandlas grävjobbet till en av årets mest uppmärksammade mordutredningar, där tidigare nämnda kvinna, tillsammans med sin 18-årige sambo (också han tidigare boende på kvinnans olagliga HVB-boende), nu misstänks för mord på sin far och mordförsök på sin mor. I samband med detta skjuts misshandelsutredningen fram. Under hösten delges kvinnan också misstanke om mord, i augusti 2015, på sin tidigare make, som drunknade under mystiska omständigheter på samma plats som mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar ägde rum i augusti 2016.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Granskningen uppstod efter tips från visselblåsare som bara pratade med Eskilstuna-Kuriren. Tipsarna vände sig till oss då de ville berätta om missförhållanden runt den 41-åriga kvinnan och hoppades på att oberoende, granskande journalister skulle finnas på den lokala tidningen. Efter omfattande jobb, många övertidstimmar och stort engagemang lyckades vi få fram information och fakta som hjälpte oss att lägga hela pusslet. Ändå har det visat sig att vårt pussel enbart var en pusselbit i något som tycks vara mycket större, då den 41-åriga kvinnan nu är misstänkt för flera mord. Att hennes 18-årige sambo dessutom misstänks för det ena mordet tillsammans med kvinnan, samt även är intressant i misshandelsutredningen av de två flyktingpojkarna, visar hur komplex hela historien är.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Allt började med ett tips från en källa som berättade om två pojkar som för källan berättat att de blivit tvingade att ha sex med en kvinna som var chef för ett bolag som hjälper kommuner att placera barn i familjehem och HVB- eller stödboenden. Källan förmedlade kontakten med pojkarna, som kunde visa upp film på sexakten med kvinnan.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Vi kollade alla berörda personer - även källan - i sirénarkivet och brottsregistret, för att bilda oss en uppfattning om trovärdigheten. Vi kollade även upp personerna på Bolagsverket. Hittade snabbt två företag med där 41-åringen och hennes kollega fanns i företagsledningen. Utifrån information på företagens hemsidor och på Bolagsverket kom vi fram till att de två kvinnorna drev HVB-boenden i det ena företaget och familjehemsförmedling i det andra. Vi kollade upp företagen mot IVO för att se om de hade tillstånd för några stödboenden eller HVB-boenden. Inga tillstånd fanns utfärdade på något av bolagen. Då skaffade vi fram personnummer på alla som vi hittade som hade någon koppling till företaget och bad IVO kolla om det fanns tillstånd kopplade till dessa. Det gjorde det inte. På det ena företagets hemsida stod det att företaget driver boenden i hela Sverige. Men vi kunde alltså konstatera att inte ett enda tillstånd fanns. Vi kollade med ekobrottsmyndigheten om det kunde finnas några ekonomiska, brottsliga motiv för att driva verksamheten i två olika bolag. Kom inte så långt med den tråden. Vi intervjuade flyktingpojkarna, något som krävde att vi hade tolk. Hela intervjun filmades och klipptes ihop till en film som sedan publicerades på ekuriren.se tillsammans med första artikeln.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

IVO, företagens hemsidor, sirénarkivet, bolagsverket, skattemyndigheten, tingsrätterna i Sörmland och Västmanland, polisen, Ekobrottsmyndigheten, anonyma tipsare, Eskilstuna kommun, Göteborgs kommun.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

• Försökte få ut handlingar från Gällivare kommun. De hävdade att det var sekretess. Vi begärde skriftligt beslut med besvärshänvisning. Fick inget svar. Väntade några dagar. Hörde av mig och sa att de borde hantera mitt ärende skyndsamt. Fick svar att det tar tid och att de har brist på resurser. En vecka senare: Inget svar…. • Storyn: Bergochdalbana – håller storyn? Kan vi tro på det? Kan vår källa ha en baktanke, eget syfte med att kontakta oss? Vi gjorde massor av research för att få bevis som styrkte killarnas historia och hitta oegentligheter med företaget. • Anonymiteten. Vi funderade mycket på hur vi skulle göra för att ingen skulle bli utpekad. Ytterst ett publicistiskt beslut för ansvar utgivare. • Den omskrivna kvinnan gjorde allt för att motarbeta publiceringen. Hotade med att polisanmäla oss och pojkarna. Det kom även ett samtal från en kille som utgav sig för att tolka en av de två killarna som vi pratat med. Budskapet var att han ville ändra sin historia och ändra vem som var på filmen. Samtalet kom från ett telefonnummer som vara registrerat på kvinnan. • Få tag på tolk. Det visade sig vara svårare än man kan tro eftersom de flesta tolkarna var överhopade med jobb. Dessutom krävde de stora tolkförmedlingarna att tidningen hade avtal. Ingen ville säga vad tjänsten kostade. • Reda ut vad som var vad och vilka regler som finns för familjehem, stödboenden och HVB-hem. En snårig djungel men vi behövde ha stenkoll på detta för att kunna konfrontera kvinnan. Att företaget saknade tillstånd skyllde hon nämligen på olika regler och svängde sig med olika boendeformer. Vi behövde veta så mycket som möjligt om hur allt fungerar för att kunna så hål på hennes försvar. Men det krävdes ganska många samtal för att få hela bilden. • Att veta vilka uppgifter vi skulle lita på. Vi var tvungna att researcha och kolla upp allt noga. • När vi begärde ut personbild och hindersprövning från Skatteverket fick vi dokument där det mesta var borttaget pga av sekretess. • Lokala polisen var allt annat än behjälplig och sa att vi skulle förstöra kvinnans liv.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

Sexanklagelserna mot 41-åringen (med dokument i form av film som publicerades på ekuriren.se) - och efterföljande misshandel av flyktingpojkarna. Kvinnans företag, som drivit familjehemsförmedling och HVB-boenden men vid vår granskning visade sig helt sakna tillstånd för all tillståndspliktiga verksamhet. Morden: Under projektets gång mördas 41-åringens pappa och mamman utsätts samtidigt för mordförsök. Kvinnan grips och häktas tillsammans med sin 18-årige sambo - tidigare boende på ett av kvinnans HVB-hem. Under hösten delges kvinnan även misstanke om mord på sin exman, som drunknade i augusti 2015, vid samma sommarstuga som attacken mot föräldrarna skedde. Tillfälligheter eller samband? Det vet bara de misstänkta och kanske utredarna då utredningen fortfarande pågår. Vem är den här 41-åriga kvinnan? Det som började med sexbrottsanklagelser har utvecklat sig till en brutal mordhistoria.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Det började i juni 2016 och pågår fortfarande.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Allt från beröm till spott och spe. Vi märkte att socialtjänst, kommunanställda och polis var ytterst motvilliga till att prata med oss. Som ett exempel kan nämnas att vi försökte få ut offentliga handlingar från en kommun, för att kunna se hur omfattande företagens verksamhet för flyktingbarnen var, men fick nej. Vid kontakt med lokala polisen blev vi hånade och utskrattade då misstankarna om sexbrott mot kvinnan avskrevs. Vi fick veta att vi hade förstört hennes liv. Sexfilmen och artiklarna spreds över världen som en löpeld och Eskilstuna-Kuriren refererades och citerades av flera andra tidningar i Sverige och i hela världen, däribland medier i England, Belgien och Afghanistan. Eskilstuna-Kuriren har aldrig haft så många visningar på en film tidigare. Vårt gamla "rekord" slogs med flera hundra tusen visningar. Vissa tyckte dock att det var fel att publicera filmen - trots att det mesta var maskat, rösterna var förvrängda och att ingen kunde identifieras.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Ja. Den 41-åriga kvinnan PO-anmälde tidningen.