Guldspaden Nominerad 2019

Flyttfirman

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2019 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.zip, 115 MB) Kategori Mindre dagstidning Deltagare Jonas Ekelund Anne Bengtsson Carl Lind Förutom ovanstående deltog följande personer Eric Klefberg, nyhetschef Karin Samuelsson, biträdande nyhetschef Hanna Grahn, agendachef Publiceringsdatum 2019-11-26 Var publicerades jobbet? Borås Tidning/bt.se

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Miljontals kronor kommer från kommuner och regioner, men BT avslöjade att en stor andel av de som är eller har varit anställda på flyttföretaget Kvalitetsflytt är dömda för brott, bland annat mord. Brott har också begåtts på arbetstid i samband med flyttar. BT visade att företaget har nära kopplingar till Hells Angels. Vidare kunde BT avslöja att i en tvist mellan arbetsgivaren Kvalitetsflytt och en medarbetare kopplade den centrala ombudsmannen på Transport i sin tur in Hells Angels. Ombudsmannen togs därefter ur tjänst. BT har också avslöjat hur Arbetsförmedlingen, trots att man kände till företagets kopplingar till Hells Angels, fortsatte att betala ut lönebidrag.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Företaget Kvalitetsflytt bjuds in i hem och gör jobb på förskolor, men utan BT:s granskning hade kopplingarna till grov organiserad brottslighet inte varit känd. Det hade inte heller varit känt hur stor del av de anställda som har begått brott och att brottslighet skett på arbetstid.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Vi fick tips från två olika håll och beslutade oss för att gå vidare med dem.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Offentliga handlingar som domar och så vidare. Bearbetning och intervjuer av källor.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Poliser, anställda på företaget, anställda på fackförbunden och kommunanställda.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Sekretess från olika myndigheter, som kommun, arbetsförmedling och polis. Rädsla bland de intervjuade och folk som inte vågade prata.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

Den första dagens publicering med kopplingarna till Hells Angels och grov organiserad brottslighet.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

I ungefär tre månader. Två månader vardera på heltid.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Fler andra medier skrev om vår granskning, bland annat här: https://www.gp.se/nyheter/västsverige/välkänd-flyttfirma-kopplas-till-hells-angels-1.20823679 https://www.expressen.se/gt/facktopp-korde-fast-i-forhandling-kontaktade-ha/ https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/regionen-har-anlitat-flyttfirma-med-kopplingar-till-hells-angeles Vi fick mycket tips och mejl med beröm. Den centrala ombudsmannen på Transport togs ur tjänst.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej