Guldspaden Nominerad 2022

Boråsbrödernas luftslott – falska identiteter och äkta guld

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2022 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.pdf, 2 MB) Kategori Mindre dagstidning Nominerade Jennie Ölund Förutom ovanstående deltog följande personer Lena Kvist (arbetsledare), Gabriel Almlöf (presentation), Niclas Liljenby (redigering), Gustav Hendberg (grafik), Anton Hedberg (fotograf). Publiceringsdatum 220421 Var publicerades jobbet? Borås Tidning

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

BT har granskat ett antal flyttfirmor i Borås och Göteborg, som hade välarbetade hemsidor och vackra fasader. Utåt sett verkade de seriösa men BT kunde avslöja systematisk ekonomisk brottslighet, falska identiteter och en enorm bluffverksamhet – där pengar strömmade genom kapade konton. Vår granskning visade hur de verkliga företrädarna till flyttfirmorna lät andra personer stå på deras företag “på pappret”. Hur de vilseledde och utnyttjade utsatta personer som blev skuldsatta – och hur de köpte guld med deras bankkort. Genom kontotransaktioner, bokföringsfiler, källuppgifter och offentliga handlingar kunde vi visa hur tre Boråsbröder kopplades till dessa flyttfirmor. Kontotransaktioner, ekonomiska utredningar i förundersökningar, och andra telefonlistor, gjorde att vi kunde lägga ett pussel. Vi avslöjade bland annat hur inkomster för en av brödernas frisörsalong gick in på ett kapat konto. Kontot hade skapats i en 24-årings namn, som blivit id-kapad.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Vi har avslöjat systematisk ekonomisk brottslighet och visat på hur tre bröder använder sig av falska identiteter och bulvaner för ett flertal flyttfirmor. I granskningen intervjuas en tidigare anställd som lurats till att ta stora lån, och beställa guldtackor i sitt namn. Vi lyckades också genom envis research få kontakt med en 24-årig man i en annan del av Västsverige som var vd för en flyttfirma, ovetandes. Han hade blivit id-kapad och ett konto hade öppnats i hans namn, i en bank han inte använde. Vi intervjuade också flyttkunder som blivit bedragna och förlorat möbler. Trots brödernas ihärdiga försök att lura oss, genom att utge sig för att vara någon annan eller använda falska identiteter, har vi genom bokföringsfiler, kontotransaktioner, ett stort antal intervjuer och offentliga handlingar kunnat avslöja hur de bedriver sin verksamhet. Väldigt många personer har drabbats och förlorat på brödernas bedrägerier. Vår granskning har visat på ett stort missförhållande och särskilt uppmärksammat ett ekonomiskt system som möjliggör dolda inkomster, samt hur till synes enkelt det är att bedriva företag i någon annans namn.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Efter vår granskning av städfirman fick vi uppslag till den här granskningen. Både via tips men också genom egna iakttagelser under vårt jobb på “fältet”.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Vi hade från början tillgång till bokföringsfiler för en flyttfirma, som vi fick via en källa. Utöver det grävde vi i varenda myndighet vi kunde komma på för att hitta spår efter bröderna – som var skickliga på att dölja sin inblandning i de olika flyttfirmorna. Vi begärde dokument från Kronofogden, Skatteverket, Bolagsverket, Tillväxtverket, Transportstyrelsen, kommunen, tingsrätter. Vi gick igenom förundersökningar för andra brott, där de misstänkta var personer som på något vis kunde kopplas till bröderna. Vi undersökte förundersökningar när bröderna åkt fast för fortkörning för att leta efter telefonnummer eller för att koppla dem till olika fordon. Genom våra två huvudcase, Markku Nordlund och Sebastian Sundling, fick vi tillgång till stora material med kontotransaktioner. Här var arbetet med att bygga förtroende en viktig del. I Sebastian Sundlings fall upptäckte han, tillsammans med oss, att någon skapat ett konto i en helt annan bank – i hans namn. Han hade då redan polisanmält att han var id-kapad, eftersom han fått brev som rörde hans position som vd i en flyttfirma han aldrig hört talas om. När vi sedan synade banktransaktionerna upptäckte vi en mängd swishar för mindre belopp, som vi kunde härleda till en av brödernas frisörsalong – bland annat genom att kontakta personer som swishat. Vi har också haft flera anonyma källor som haft god insyn i brödernas verksamhet. Utöver det har sociala medier varit en viktig tillgång till information, för att kartlägga de olika flyttfirmornas kommunikation och bilder. Firmornas kunder är den andra delen i det hela, det fanns en mängd anmälningar till Konsumentverket och Arn. För att inte tala om ett stort antal arga recensioner i sociala medier, på Google och i andra forum för flyttfirmor. Vi har arbetat mycket ute på fält. Vi har spanat utanför flyttfirmornas kontor och knackat dörr hos misstänkta bulvaner. Slutligen utgav vi oss för att vara flyttkunder och ringde de olika firmorna för att se vilka som svarade, vilka priser de erbjöd och vad de sa om försäkring.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Vi hade ett stort material med kontotransaktioner från flera case, ekonomiska utredningar från polis, bokföringsfiler från konkurshandlingar, handlingar från bolagsverket, Skatteverket, Kronofogden. Vi hade många case, både namngivna och anonyma.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Att bröderna utgav sig för att heta något annat var ett stort problem. Det gjorde att man inte riktigt kunde lita på vem man pratade med, i vissa fall. När vi sökte efter Sebastian Sundling hade vi ett telefonnummer som vi kontrollerade genom att “testswisha” för att se att det säkert var kopplat till hans bank-id, vilket det var. Men när vi ringde numret så svarade någon som vi ganska snart förstod inte var den riktige Sebastian Sundling. Mannen i telefonen försäkrade dock att han var Sebastian Sundling. När vi sedan fick tag på den rätte Sundling, och spelade upp samtalet med honom, blev hans reaktion stark. Frågor kring säkerhet för våra case, och oss, var viktig inför den här publiceringen. Vi hade information om att bröderna hade koppling till ett kriminellt nätverk. Av säkerhetsskäl hade vi flera bylines vid publicering.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

https://www.bt.se/boras/bt-avslojar-brodernas-luftslott-i-boras-bedrageri-falska-identiteter-och-guld/ https://www.bt.se/boras/flyttbroderna-kopte-guldtackor-han-lurades-till-att-lana-jattesumma-far-ga-hem-och-grata/ https://www.bt.se/boras/forlorade-halva-sitt-bohag-vart-tiotusentals-kronor-da-exploderade-jag-3476f5df/

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Vi påbörjade arbetet i slutet av februari och publicerade vår första artikel den 21 april.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Efter att vi publicerat vår granskning häktades två bröder, misstänkta för ekonomisk brottslighet. Granskning har väckt stora reaktioner och vi har fått mycket mejl och samtal.

HAR AVSLÖJANDET FÅTT MEDIALT GENOMSLAG, I SÅ FALL VILKET?

Granskningen plockades upp av den lokala P4-kanalen och av Fojoarkivet.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej