Guldspaden Nominerad 2020

Bedrägerifabriken

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2020 i kategorin Storstadstidning Se bidrag: Bidrag (.zip, 11 MB) Bidrag (.zip, 32 MB) Hämta alla filer Kategori Storstadstidning Deltagare Mattias Carlsson Publiceringsdatum 2020-03-02 Var publicerades jobbet? Dagens Nyheter

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Med helt unika uppgifter inifrån en kriminell organisation avslöjades en världsomspännande bedrägeri verksamhet. Hur brotten begås i industriell skala, med hundratals anställda och kontor i flera länder och med tusentals offer på flera kontinenter. I uppföljningarna kunde vi sedan avslöja hur svenska kriminella utnyttjas som målvakter i skalbolag och hur ett amerikansk bolag ligger bakom de falska kändisannonserna som lockar in offren i bluffen. En kartläggning av betalda sökord i googles annonssystem avslöjade också hur de säljer annonser till bedragarna för hundratals miljoner kronor.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

För första gången någonsin kunde vi skildra hela den kriminella industrin bakom de falska annonserna som lovar stora och snabba vinster. Från telefonförsäljarna i Kiev, till banköverföringar, bolagsupplägg, dolda programvaror som kapar datorer, till offren i Sverige och runt om i världen. Jag delade också materialet med Occrp och tillsammans initierade vi ett internationellt samarbete med tidningar i 23 länder. Avslöjanden baserade på DN:s material publicerades i tidningar från syd- och nordamerika till europa och australien.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Efter tips från visselblåsaren i Kiev.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Under flera månader hade jag kontakt med visselblåsaren i Kiev som dagligen, inklusive jul- och nyårsafton, smugglade ut uppgifter och skickade över. Samtidigt gjorde jag en omfattande research för att utifrån materialet identifiera offren i Sverige och få dem att prata om vad de varit med om. Tack vare min långa erfarenhet från östeuropa och kunskaper i ryska kunde jag också göra researchen i Ukraina och Ryssland själv. På plats i Ukraina spanade vi också fysiskt på Milton Groups lokaler och dess personal och kunde smygfilma genom fönstren hur personalen arbetade. Jag köpte också en dold kamera till visselblåsaren som lyckades filma inne i lokalerna. Samt omfattande digital research kring servrar, nätsidor, bolagsstrukturer i flera länder. I uppföljning om bolaget bakom de falska annonserna använde jag också en kommersiell databas för annonsörer och på vis kunde avslöja hur Google säljer sökord och annonser till bedragarna för hundratals miljoner kronor.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

En hemlig källa som läckte material från den kriminella organisationens egna datasystem. Vittnesmål från både anonyma och namngivna offer. Källor inom rättsväsende Internationella och nationella bolagsregister, digitala verktyg för att spåra kopplade domäner, verktyg för att skrapa sajter och sociala medier, tjänster för att spåra bitcoin transaktioner mm mm. Filmning med dold kamera, samt smygfilmning med stora kameror från hyrd lägenhet mittemot bedragarnas kontor. Även en kommersiell databas för annonsörer användes för att kunna avslöja hur google säljer annonser till bedragarna.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Säkerhetsaspekten för källan var hela tiden av största vikt - jag hade daglig kontakt med honom och när vi fått vad vi behövde från kontoret i Kiev flög vi ut honom från landet och gömde honom i en lägenhet i Sverige under en dryg månad. Samtidigt hade jag kontakt med svensk polis för att de skulle acceptera honom i ett vittnesskyddsprogram. Strax innan planerad publicering fick vi en säkerhetssituation som gjorde att vi fick skjuta på publiceringen i mer än två veckor innan situationen lösts. Nu lever källan på skyddad adress på en ort inom EU. Ett annan ny och intressant aspekt var det omfattande arbetet med att förklara och översätta materialet till deltagarna i det internationella samarbetet som leddes av Occrp. Samt den rigorösa faktakontroll process som de har för granskningar.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

https://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoinbedragarna-fabriken/ https://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoinbedragarna-de-drabbade/ https://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoinbedragarna-mannen-bakom-bedragerifabriken/

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

4 månader för första delen - 3 månader för delen om det amerikanska annonsbolaget.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Svensk polis har inlett en förundersökning om 20 fall av bedrägerier och inlett ett samarbete med europeiska polismyndigheten Europol. Utrikesminister Ann Linde tog upp frågan med Ukrainska regeringen under ett statsbesök i Kiev. Polisprofessor Leif Gw Persson krävde lagändringar som ger Google, Facebook och andra nätjättar ansvar för bedrägerier som begås via deras plattformar. Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) krävde att nätjättar som Google och facebook ska kunna ställas till svars för falska annonser som de publicerar. Milton Groups server i tyskland har beslagtagits. Tidningar i 23 länder publicerade egna granskningar baserat på DN:s material. Bland annat The Guardian (Storbritannien och Australien), The Miami Herald(USA),La Nación (Argentina) VG(Norge), Helsingin Sanomat(Finland), Politiken(Danmark), El Confidencial (Spanien), La Stampa (Italien) med flera. Även ett stort antal medier i Sverige tog upp DN:s avslöjande.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej