FÖRENINGEN

Grävande journalister

Vi samlar Sveriges undersökande journalister och har drygt tusen medlemmar, där flera av Sveriges främsta grävare finns med. FGJ delar ut Guldspaden varje år, anordnar utbildningar i grävmetodik och är en del av ett internationellt nätverk av reportrar och redaktörer. Bli en del av oss du också.

Guldspadar till 2022 års bästa granskande journalistik

Hemliga partibidrag, hänsynslöst skogsbruk, romsk hederskultur och frikyrkors försök att omvända homosexuella. Det är några av de granskningar som belönades när det attraktiva grävpriset Guldspaden delades ut på lördagen.

Läs mer

Vinnarna av Guldspaden för 2022

Läs mer
Nyhetsarkiv Arrow

Missa inte en unik chans att bli inspirerad av kollegor från hela världen!

25 August 2023

Hur jobbar kollegor i andra länder med att granska organiserad brottlighet?

Internationell grävkonferens till Sverige

17 August 2023

Jättekonferensen för grävande journalistik, GIJC, arrangeras i Göteborg den 19-22 september i Svenska mässan.

Grävfonden utlyser 6 stipendier till GIJC 2023

16 June 2023

Den internationella grävkonferensen Global Investigative Journalism Conference (GIJC) äger rum i Göteborg 19-22 september 2023 och Grävfonden utlyser nu...

Sök Grävfondens stipendium för utbildningspraktik på The Guardian!

12 June 2023

12 juni 2023 öppnas ansökningsperioden för stiftelsen Grävfondens Stora stipendium, en utbildningspraktik i datajournalistikens absoluta frontlinje, vid...

FGJ35_E-S_liten
Om oss

Grävande journalister

I över trettio år har FGJ arbetat för den grävande journalistiken. Läs om historien bakom föreningen.
Läs mer
Ulla Sätereie Ny ordförande FGJ
Föreningens ordförande

Bli en del av nätverket

När du blir medlem i Grävande journalister så blir du del av en stor familj. En familj som tror på att journalistiken stärks om vi delar med oss av våra kunskaper till varandra. I vår förening delar prisbelönta och världsledande reportrar med sig av metodtips på Grävseminariet. Våra medlemskurser runtom i landet om hur man till exempel blir en bättre berättare eller hur man gör research på nätet. Det gör att journalister i hela Sverige får möjlighet till viktig fortbildning.

Med hjälp av ditt medlemskap kan vi fortsätta utbilda journalister som vill gräva och låta nyfikna framtida grävare mötas på våra Grävhäng. Vi kan också fortsätta dela ut Guldspaden till såväl nybakade lokaljournalister som pensionerade murvlar.

Blir du medlem i FGJ hjälper du oss också att fortsätta vara en röst att räkna med i press- och yttrandefrihetsfrågor. Vi vill fortsätta skriva debattartiklar och svara på remisser när politiker försöker inskränka den unika svenska offentlighetsprincipen.

Hos oss kan du också hålla dig uppdaterad på det senaste inom den undersökande journalistiken med hjälp av vår medlemstidskrift Scoop.
Läs mer