Kurs

Nu kommer Grävhäng till Göteborg

2019-10-02

Ta chansen att träffa kollegor och prata metod en kväll i GP-huset! Hur gjorde GP:s Michael Verdicchio när han infiltrerade militanta djurrättsgrupper och hur skildrar man bäst livet för den som blivit sjuk av stress som reportrarna Ida Nordén och Frida Johanson på Uppdrag granskning gjorde i serien Sjukt stressad? Och hur går det till när man granskar ett svenskt vårdföretag agerande i Förenade arabemiraten som Sofia Boo på Kaliber gjort?

Under kvällen kommer även Grävfonden att presentera mottagaren av siftelsens stora stipendium 2020: en utbildningspraktik vid prisbelönta journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, i Sarajevo.

Vad är Grävhäng? Föreningen Grävande journalister anordnar träffar för grävande journalister där vi plockar upp grävjobb och snackar om dem på scen. Du får chansen att ställa frågor och bolla problem och lösningar med kollegor.

Plats: GP-huset i Göteborg, restaurang Dubbel Dubbels övervåning (föranmälan krävs)
Tid: Onsdag 23 okt, kl 17.30-20
Förtäring: Kommer att finnas.
Hur anmäler jag mig? Mejla kansli@fgj.se
Medlemskap? Behövs inte, men vi ser så klart gärna att du skaffar ett!

Här är gräven:

Michael Verdicchio, granskande reporter på Göteborgs-Posten, berättar om hur han infiltrerade militanta djurrättsgrupper på nätet och kartlade hur de organiserade brott mot svenska bönder runt om i Sverige. Grävet ledde till en enorm uppmärksamhet i både samhällsdebatten och riksdagen – och har bland annat lett till ett regeringsuppdrag till polisen om att börja prioritera djurrättsrelaterad brottslighet nationellt.

Ida Nordén och Frida Johanson på Uppdrag granskning lade dokumentresearch åt sidan och gick all in på en helt annan, svår berättarform. I serien Sjukt stressad följde de fyra huvudpersoner under lång tid och lät dem bland annat spela in sig själva. Reportaget handlar om samhällsutvecklingen där fler och fler unga, framför allt kvinnor, blir sjuka av stress.

Kalibers reportrar Sofia Boo och Markus Alfredsson kunde avslöja hur ett stort svenskt vårdföretag var involverade i en verksamhet i Förenade Arabemiraten där ogifta gravida kvinnor rapporterades till polis. Att företaget hade affärer i landet var ingen hemlighet, men att nyblivna mammor som födde barn på sjukhuset de drev, rapporterades och fängslades på grund av att de var ogifta, var tidigare okända uppgifter för allmänheten och stora delar av vårdsverige.

Kursarkivet

Kurs: Granska Företag

2021-03-18

  Olika företagsgranskningar har varit aktuella senare år – men hur gör man för att granska företag? Nu har du möjlighet att få lära av Linda ... Läs mer

Ny onlinekurs: Bli en bättre berättare

2020-10-20

Är amerikanerna bättre än oss på berättande reportage eller bara annorlunda? De tidskrifter som satsar på reportage i amerikansk stil förstår att välskrivna artiklar lockar läsare ... Läs mer

Årets första Grävhäng körs i Malmö

2020-02-18

Kom och träffa andra journalister på årets första Grävhäng! Föreningen Grävande journalister bjuder in till en kväll för att djupdyka i metodfrågor i SVT:s lokaler i ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 520 kronor för ett år.
Bli medlem här!

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Anmälan: kansli@fgj.se