Kurs

Kurs: Research på sociala medier 2.0

2019-08-05

Facebook har dödat några av journalisters bästa researchverktyg, men det finns fortfarande öppna bakvägar. Välkommen till kursen som visar dig vad som fortfarande går!

Under kursen ledd av Ekots grävreporter Emelie Rosén går vi tillsammans igenom hur Facebook kan användas som kraftfullt researchverktyg, även efter att företaget nu stängt ner Facebook Graph. Vi testar metoder som är användbara oavsett om du vill lista ut var en person befinner sig, hitta case utifrån specifika parametrar, identifiera och avslöja troll eller hitta dolda extremistkopplingar.

Kursen kommer också innehålla segment som handlar om Twitter, Instagram och geolokalisering.

Vi håller ett ganska högt tempo så du kommer ha lättare att hänga med om du gjort lite research på sociala medier tidigare, men det är inte ett krav.

Du behöver ha med en dator, men inte installera några program.

Om Emelie Rosén
Emelie Rosén är undersökande reporter på Ekot, flerfaldigt nominerad till Guldspaden. Hon använder sig av research på sociala medier i nästintill alla sina granskningar, och hon har deltagit i researchworkshops med bland andra Henk van Ess och Paul Myers.

Tid: Den 17 september, kl 10-15
Plats: Stockholm, lokal meddelas senare
Pris: 3 200 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 000 kronor plus moms)
Är du inte medlem? Här anmäler du dig!
Sista anmälningsdag: 12 september
Anmälan: Till kansli@fgj.se

Kursarkivet

Kurs: Research på sociala medier 2.0

2019-08-05

Facebook har dödat några av journalisters bästa researchverktyg, men det finns fortfarande öppna bakvägar. Välkommen till kursen som visar dig vad som fortfarande går! Under kursen ... Läs mer

Jeppsson och Jemsby får Grävfondens nya stipendier

2019-05-29

PRESSMEDDELANDE. Stiftelsen Grävfonden har tilldelat två journalister stiftelsens andra och tredje utbildningsstipendium någonsin. Rasmus Jeppsson, vid Barometern-OP, samt Carolina Jemsby, frilans, har tilldelats 10 000 kronor ... Läs mer

Grävfonden utlyser två stipendier till stor grävkonferens

2019-04-15

Tack alla medlemmar i FGJ och andra som bidragit! Tack vare era insatser till Grävfondens första crowdfunding-insamling har vi fått ihop 20 000 kronor. De insamlade medlen ska ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift på 500 kronor men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 490 kronor för ett år, två år kostar 780 och tre år 1100 kronor.

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Sponsorer av FGJ har rabatt. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Fika och lunch ingår i priset.

Anmälan: kansli@fgj.se
Frågor: 070-983 76 54