Nyhet

“Vi vill visa vad som krävs för att göra seriös journalistik”

2018-06-10

Grävseminariet i Helsingborg blev en succé. Nu har den som inte kunde närvara chans att se många av godbitarna. Från och med den 11 juni ligger filmade föreläsningar på UR:s webb.

Miranda Patrucic (bilden) om paradise papers, David Lagercrantz om grävaren i litteraturen och Dan Josefsson om fallet Kevin. Dessa och många fler föreläsningar från årets grävseminarium sänds av UR i juni. Materialet kommer från och med den 11 samma månad också att finnas på urplay.se, och på kanalens utbildningsfalang UR Skolas webb, urskola.se.

– Vi tycker att materialet passar både en allmänpublik och journaliststuderande, så vi har beslutat oss för att dubbelpublicera, säger Angelica Israelsson, redaktör på UR Samtiden.

På UR Skola finns möjlighet för lärare att göra klipp ur föreläsningarna och använda i undervisning. I UR:s uppdrag ligger att tillgängliggöra yrkesförberedande föreläsningar, vilket är en anledning till att kanalen valde att filma just grävseminariet.

– Vi vill också för en bred publik visa hur mycket noggrannhet, målmedvetenhet och hjärta det krävs för att göra seriös journalistik, säger Angelica Israelsson.

Det är fjärde året i rad som UR filmar gräv. Gräv18:s grävgeneral Emma Johansson tycker att sändningarna blir en extra bonus till alla som var på plats men missade föreläsningar eller vill se dem igen.

– Men framför allt är det bra att fler än bara journalister kan ta del av hur grävande journalister jobbar och resonerar. Många tar del av resultatet, jag tycker att vi ska vara mer öppna med hur vi arbetat för att komma dit.

Då sänds föreläsningarna på Kunskapskanalen:

Måndag 11 juni

14:00 Så får du grävet att sjunga

Ska man gräva nyhetsbaserat eller storybaserat? Hur mycket detaljer behöver man samla på sig? Ur vems ögon ska man berätta? Anna Tiberg, journalist och lärare i berättande journalistik, ger konkreta tips och exempel på hur man gör en gripande berättelse. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

14:40 Granskningen av Palmeutredningen

Några säckar med Christer Pettersons tillhörigheter blev startskottet för nya tag i grävandet kring Palmemordet. Bo-Göran Bodin från SVT:s Uppdrag granskning berättar om hur han arbetade i praktiken med att strukturera upp det stora utredningsmaterialet. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

Tisdag 12 juni

14:00 Scoopet om katolska kyrkan

I slutet av 1990-talet påbörjade några journalister på tidningen The Boston Globe ett gigantiskt arbete som avslöjade hur präster inom katolska kyrkan i åratal utsatt barn för sexuella övergrepp medan kyrkans ledning såg på i tysthet. Journalisten Michael Rezendes från The Boston Globe berättar om sin resa från det första spadtaget till hur avslöjandet blev Hollywoodfilm. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

14:45 Grävaren som litterär figur

Författaren David Lagercrantz började sin bana som journalist. Det hade han nytta av när han skrev fortsättningen på Stieg Larssons Milleniumtrilogi med den grävande journalisten Mikael Blomkvist i centrum. Arrangör: Föreningen Grävande journalister 

15:15 Val, påverkan och propaganda

Vilka typer av yttre påverkan kan vi förvänta oss under valrörelsen 2018? Hur kan man som journalist förbereda sig och vad ska man fokusera på i det stora, snabba informationsflödet? Panelsamtal med James Pamment, forskare, Måns Mosesson, journalist, Martin Schori, redaktör och Brit Stakson, mediestrateg. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

16:05 Granskningen av fallet Kevin

2015 bestämde sig SVT:s Dan Josefsson för att granska fallet Kevin. Arbetet ledde till att de mordmisstänkta bröderna Robin och Christian Dahlén friades och Dan Josefsson och hans team belönades med Stora journalistpriset. Här berättar han om hur arbetet förlöpte. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

Onsdag 13 juni

14:00 Granska den digitala maffian

Med rätt kunskaper finns det stora möjligheter att spåra och kartlägga en person på nätet. Samtidigt är det viktigt att skydda sig så mycket som möjligt när man gör research. Axel Gordh Humlesjö från SVT:s Uppdrag granskning och Kristoffer Örstadius från Dagens Nyheter ger exempel. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

14:45 Gör komplicerad research till spännande läsning

Som grävande journalist sitter man ofta med ett gigantiskt material som behöver organiseras och förvandlas till ett begripligt och spännande reportage. Miranda Patrucic, erfaren grävare från Bosnien, hade en nyckelroll i rapporteringen kring Panama och Paradise papers. Hon beskriver steg för steg hur hon arbetar. Arrangör: Föreningen Grävande journalister. 

15:20 Wallraff – fördelarna och fallgroparna

Efter ett besök på en skitig toalett på en akutmottagning bestämde sig journalisten Anna Bäsén för att gå under cover som städare på ett sjukhus. Hennes upptäckter fick kraftiga följder för städbolaget. Sedan dess har hon använt metoden många gånger. Vad ska man tänka på när man wallraffar? Arrangör: Föreningen Grävande journalister.

16:00 Hitta, skydda och underhåll dina källor

Michael Rezendes är journalisten som avslöjade hur katolska kyrkan mörkat åratal av sexuella övergrepp på barn. Han ger 13 konkreta tips på saker att tänka på när man som journalist arbetar med motvilliga källor och känslig information. Arrangör: Föreningen Grävande journalister.