Nyhet

Sven Hagströmer donerar 1 miljon – dubblar Grävfondens kapital

2020-10-26

Finansmannen Sven Hagströmer donerar 1 miljon kronor över tre år till Grävfonden. Därmed dubbleras fondens kapital. 

– Falska nyheter och desinformationskampanjer är ett dramatiskt växande hot mot det viktigaste vi har, det upplysta demokratiska samtalet. Jag tror inte jag är ensam om att känna oro för demokratins framtid. Journalisterna, ”den tredje statsmakten”, har en nyckelroll för att motverka den utvecklingen, säger Sven Hagströmer.

– Under coronakrisen har icke källgranskade falska nyheter riskerat att skapa mer kaos än lindring, särskilt allvarligt när vi talar om en viktig folkhälsofråga, fortsätter Sven Hagströmer.

– Svenska mediers granskande kompetens behöver vässas ordentligt, och det i ett läge när upplagor och tittarsiffror viker och pengar saknas. Därför går jag nu in med finansiellt stöd till Grävfonden och jag uppmanar alla de svenska näringslivsföreträdare som känner samma oro och samma ansvar för vår svenska demokrati att göra detsamma.

Donationen löper över tre år och ger sammantaget en dubblering av fondens kapital.

Grävfondens ordförande, Kerstin Brunnberg:

– Vi tackar Sven Hagströmer för denna oerhört viktiga donation, som på ett betydande sätt kommer att ge Grävfonden ökade möjligheter att stärka den granskande kvalitetsjournalistiken i Sverige. Med våra stipendier kan vi erbjuda journalister i hela landet den kompetensutveckling som hårt ansatta redaktioner inte mäktar med ekonomiskt i dag.

Hittills har donatorer som Johan Björkmans stiftelse, David Lagercrantz, Hans Hernborn och Sören Sommelius bidragit till Grävfondens grundkapital, som efter Hagströmers donation kommer att uppgå till dryga två miljoner kronor.

Grävfonden bedömer att kapitalet behöver närma sig minst 10 miljoner kronor för att stipendierna ska göra skillnad på allvar och bidra till en allmän höjning av den granskande kompetensen i journalistkåren.