Nyhet

Missa inte vår stora Datajournalistikdag

2014-10-09

Nu visar vi hur du skapar riktiga nyheter med datorns hjälp. På Datajournalistikdagen den 2 December får du lära dig hur du förvandlar ditt skrivredskap till ett oumbärligt grävverktyg.

Lär dig strukturera och sortera data snabbare och smartare och få ett nytt avslöjande. Det är grundtanken bakom arbetsmetoden Computer-assisted Reporting (CAR), som idag används av alla stora nyhetsredaktioner. Målet med kursen är att visa att samma arbetssätt kan användas även på den lilla lokalredaktionen.

Jens Finnäs från byrån J++ Stockholm och Linnea Heppling från prisbelönta SVT Pejl ger en heldag i datajournalistikens grunder. Den här gången med lite extra fokus på verktyg och tankesätt som passar lokala redaktioner med mindre resurser.

Kursen riktar sig till alla reportrar, researchers och redaktörer som är nyfikna på vad datajournalistiken kan bidra med i deras dagliga arbete. Den här gången kommer vi arbeta extra med tankesätt och metoder som passar lokala redaktioner, men även ni som arbetar på riksnivå har stor nytta av dagen.

Vi går igenom grunderna i Excel, ett enkelt men kraftfullt verktyg för att sortera och hitta nyheter i data. Vidare provar vi på olika verktyg för att hantera och visualisera data på webben på ett enkelt sätt. Vi kommer även visa exempel på framförallt lokala, men också större, journalistiska satsningar som byggt på data, för att få inspiration och förstå vad man kan göra med den här typen av journalistisk metod.

Målet med kursen är att alla ska känna att de kan hantera att få en datafil i knät när de kommer hem till redaktionen. De ska kunna vaska fram nyheter, dra egna slutsatser och visualisera data på webben. Utöver det vill vi ge inspiration till nya sätt att arbeta journalistiskt. Förhoppningsvis lämnar deltagarna kursen med konkreta uppslag som de kan börja arbeta med på en gång.

Kursen avslutas med en Grävakut, så vi uppmuntrar alla att ta med sig data som de vill ha hjälp att komma vidare med, eller sätta sig in i. Kursen är främst praktisk. Datorer finns på plats i lokalen.

När: 2 december 9-17
Var: Poppius, Pustegränd 1-3 i Stockholm
Pris: 3 400 kronor om du anmäler dig före 7 November, därefter kostar det 3 900 kronor

Anmälan till: kansli@fgj.se