Nyhet

Massiva grävprojekt nominerade till Guldspaden

2016-04-06

Under året har stora granskningar blivit klara – dessa har visat på svåra livsöden och onödigt lidande till följd av slarv eller okunnighet. Lär av de Guldspade-nominerade journalisternas arbete och läs själv hur alla gräven kommit till och utförts i detalj.

WEBB

DN-reportrarna Kristoffer Örstadius och Linus Larsson (på bilden till höger) använde sin expertis för att visa hur utländska bolag kartlägger svenska surfares vanor, exempelvis läckte Region Skånes sajt uppgifter om vem som läser om könssjukdomar. Reportrarna gick in på alla Sveriges .se-adresser och sparade webbcookies. “Att göra detta själva på 1,3 miljoner hemsidor skulle förstås vara tidsmässigt omöjligt. Därför byggde vi ett eget program som agerade oss”, skriver de. Läs mer om det massiva projektet här!

En annan Guldspade-kandidat är Kerstin Weigls och Kristina Edbloms projekt “Männen som dödar”: “Med en unik sexårig granskning som grund har vi kunnat avslöja vilka männen var som dödade sin kvinna – och samhällets misslyckande att stoppa dem”, skriver de. I databasen finns nu 236 män som dödade en kvinna de älskat – läs mer om granskningen här!

Aftonbladets podcast “Fallet” var en undersökning av ett 29 år gammalt mordfall. Reportern Anders Johansson (på bilden till vänster) skriver: “Rapporteringen var i praktiken en sorts live-granskning. En artikelserie upplagd som en följetong. Hur Fallet skulle sluta var en öppen fråga när första programmet publicerades.” Här kan du läsa mer om berättelsen om Samir!

TIDSKRIFT

I reportaget “Att skapa ett monster” har journalisten Johanna Bäckström Lerneby skildrat den komplexa verkligheten bakom ett uppmärksammat och bestialiskt kriminalfall. “Reportaget ger en avslöjande bild av hur samhället genom att lämna ett litet barn ensam att hantera grova övergrepp och våld indirekt hjälpt till att skapa en mördare”, skriver hon i arbetsbeskrivningen här.

Migrationsverket köper tolktjänster för hundratals miljoner utan att kontrollera kvaliteten på dessa – och med stora effekter för de som drabbas. “Av flera insatta personer beskrivs tolkningen hos Migrationsverket som ett lotteri; har man tur får man en bra tolk. Om inte så finns det risk för att man får avslag på sin ansökan”, skriver Elin Ericson (på bilden i mitten) och Valeria Helander, journalisterna bakom Faktum-artikeln “Lotteri med livet som insats”. Här beskriver de hur de gick tillväga!

Dagens arbete-reportrarna Marcus Derland och Elinor Torp har avslöjat att asbestcancer ökar trots att asbest totalförbjöds i Sverige för 33 år sedan. De har också visat att det finns en 75-årsgräns i försäkringen för asbestcancer trots att en tredjedel som drabbas får sjukdomen efter 75 års ålder. I arbetet finns flera tragedier – en av intervjupersonerna, 37-åriga Helena, dog i asbestcancer under projektets gång, berättar reportrarna i sin arbetsbeskrivning.

Elinor Torp är också nominerad till en Guldspade i bokklassen för boken “Jag orkar inte mer: När jobbet skadar själen”.

Läs även hur övriga nominerade gått tillväga med sina reportage här. Under Grävseminariet kommer du att kunna lyssna på föredrag med de olika nominerade, se schemat och presentationerna här. Välkommen!

Övriga nominerade – läs mer:

BOK: Se bakom kulisserna i bokklassen

RADIO: När intervjupersonen är rädd för att berätta – så gör du

TV: Grävande i praktiken – lär av de nominerade

TIDNING: Så gjordes några av Sveriges bästa gräv

(Till bilden av Linus Larsson. Foto: Gordon Andersson)