Nyhet

Ny kurs: Lär dig viralgranska

2016-04-12

I en tid då falska påståenden, propaganda och bilder med oklart ursprung får stor spridning på nätet är det relevant för alla journalister att kunna göra webbresearch och snabbt granska material som sprids.

Föreningen Grävande Journalister anordnar nu en kurs i källkritisk granskning på nätet  – helt enkelt hur du kan bli en bättre viralgranskare.

Hur hittar jag personen som står bakom sajten? Är bilden manipulerad? Vem står bakom påståendet egentligen? Lär dig att hitta ledtrådarna och nå fram till källan. Tillsammans med journalisterna Åsa Larsson och Leo Wallentin går vi igenom matnyttiga metoder för webbresearch och praktiska tips för den journalistiska vardagen på nätet.

Kursen hålls 13 maj på och i samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall. Kursdagen innehåller praktiska övningar. Allt du behöver är en egen dator.

Leo Wallentin är datajournalist, researcher hos Journalism++ och föreläser på bland annat journalistutbildningar om webbresearch.
Åsa Larsson är journalist och en av grundarna till Metros projekt Viralgranskaren, som vunnit Stora Journalistpriset i klassen Årets Förnyare och utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
 
När och var? Fredag 13 maj, klockan 9-16, i sal M210 på Mittuniversitetets campus i Sundsvall.
Pris: 3 900 kronor plus moms.
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms.
Anmälningar: Till kansli@fgj.se