Nyhet

Lär dig att spela in samtal med mobilen

2014-09-22

Att spela in samtal blir allt viktigare. Nu tipsar Ekots grävchef Fredrik Laurin om hur du gör. Missa inte vår stora kryptokväll den 23:e september. 

Vilken programvara du ska använda beror på vilket operativsystem du har på din mobiltelefon. Android rekommenderas.

Android
En av de mest beprövade och användbara apparna för att spela in telefonsamtal heter Total Recall från Killer Mobile och fungerar bara på Android. Den kan spela in alla samtal automatiskt, namnge ljudfilerna efter samtalspart mm. Om man väl fått den att fungera.

Problemet är att hur ljudet fångas i hårdvaran och mjukvaran varierar mellan olika märken, modeller och vilken version man har av Android. Man måste helt enkelt ladda ner, installera och testa. Appen är dock gratis att prova i 30 dagar sen, kostar den 10 dollar.

Här finns listor på mobilmodeller som Total Recall bör fungera med och inställningsförslag för dem:
www.killermobile.com/applications/android/android-call-recorder-|-
total-recall.html

Jag har själv framgångsrikt använt TR på en Samsung Galaxy S II (Samsung
GT-I9100) med Android 4.1.2 i flera år, både den aktuella versionen 2.0.14, och tidigare. Den är inte helt felfri, TR tar mycket processorkraft och får tfn att lagga om man har mycket annat igång. Men i princip gör den sitt jobb.

Får du det hela att fungera på din modell av telefon, med aktuell version av Android, undvik då att uppdatera telefonen. Annars riskerar du att TotalRecall slutar fungera.

En STOR fördel med senaste operativsystemet Android 4.x är att man i inställningarna kan välja att telefonen skall krypteras. Det innebär att den blir värdelös för den som snor/hittar den. Idag är alla telefoner vandrande bomber med alla sina samtalsloggar, SMS, kontakter, anteckningar, bilder mm.
För att inte tala om hur viktigt det blir om man har alla sina samtal automatinspelade med hjälp av Total Recall. Om polisen får tag på din telefon får de lyssna på samtalen, oavsett om de har tillstånd till telefonavlyssning eller ej.

iPhone
Apple har medvetet gjort det hart när ommöjligt att få samma funktionalitet på en iPhone. Mig veterligen finns inget sätt att spela in samtal på en iPhone som inte innebär mer eller mindre vansinniga workarounds som tex Tapeacall, (http://www.tapeacall.com/faq.php), som löser biffen genom att skapa ett trepartssamtal och bandar PÅ SIN EGEN SERVER. Sen skickar de en kopia på ljudfilen till dig, en till NSA, en till FRA och en till åklagarmyndigheten i Västra Götaland som just satt igång och letat efter din källa bland korrupta göteborgspolitiker.

Det enda kända sättet att spela in med Apple Iphone kräver en så kallad jailbreak som gör det möjligt att installera och använda program från tredje part. Det vill säga mjukvara som inte är godkända av Apple. Man utmanar ödet, Apple och eventuell support om man gör det. Jag har inte provat, jag håller Apples produkter på en armlängds avstånd.
Men många journalister, som SR:s personal, är hänvisade till iPhone, därför denna guide från en begåvad kollega som får förbli namnlös:

” Hej Fredrik!
Detta alternativ har jag har testat på Iphone 5s (version 7.1)
Efter att man jailbreakat sin Iphone gör man följande:

1. Öppnar Cydia!
2. Mitt på sidan klickar man på alternativet fler paketkällor.
3. Där letar man efter en utvecklare som heter ”insanelyi” / hAcx
repository” och installerar den.
4. När det är klart letar du med hjälp av sökfunktionen som finns i
Cydia efter programmet ”Super Recorder”
5. Installerar den. Programmet kostar 3.99 dollar, kan enklast betalas
via PayPal.
6. När utvecklaren fått pengarna får man direkt ett mail (mailadressen
uppger du i samband med betalningen) innehållande en aktiveringskod.
7. Starta programmet super recorder! Gå till meny/ aktivering/ uppge
mailadress och aktiveringskod!
8. Sen är det bara köra!
9. Programmet kan även spela in samtal från Skype!

Viktigt att veta: när man Jailbreakar sin telefon så ska man i möjligaste mån undvika att uppgradera telefonen. Annars finns det risk att allt jobb är förgäves.”

Slutligen, en metod som alltid fungerar på alla telefoner, inklusive hotelltelefoner utomlands, och som därför alltid finns i min “dirty-tricks”-låda i ryggsäcken är att använda bandspelare/mp3 diktafon och en öronsnäcka. Min snäcka heter Olympus TP8 Telefon-pickup. Öronsnäckan är en kombinerad mikrofon/hörlur och ljudet går från telefonen, genom mikrofonen och in i ditt öra, men matas också via en sladd till en 3,5 mm monokontakt som man kan plugga in i sin diktafon, dator eller likn. Inget batteri krävs.

Ytterligare ett alternativ är en liten apparat som koppas till din Android/Iphone via Blåtand. När den är kopplad så går alla samtal via den lilla apparaten och då kan man spela in samtalen på den.
Av: Fredrik Laurin fl@trojkan.se