Nyhet

Kurs: Research på sociala medier 2.0

2019-09-02

Sökningar med hjälp av Facebook Graph var under några år rena drömverktyget för journalister. Men i somras stängde Facebook ner nästan alla möjligheter att göra research via nyckelfraser på plattformen.

Initierade journalister har sedan dess ägnat sig åt att undersöka de sökvägar som fortfarande är öppna, och hur man hittar dit. Nu har du möjlighet att gå kursen som visar vilka de är.

Under kursen ledd av Ekots grävreporter Emelie Rosén går vi tillsammans igenom hur Facebook kan användas som kraftfullt researchverktyg, även efter att företaget nu stängt ner Facebook Graph. Vi testar metoder som är användbara oavsett om du vill lista ut var en person befinner sig, hitta case utifrån specifika parametrar, identifiera och avslöja troll eller hitta dolda extremistkopplingar.

Kursen kommer också innehålla segment som handlar om Twitter, Instagram och geolokalisering.

Vi håller ett ganska högt tempo så du kommer ha lättare att hänga med om du gjort lite research på sociala medier tidigare, men det är inte ett krav.

Du behöver ha med en dator, men inte installera några program.

Om Emelie Rosén
Emelie Rosén är undersökande reporter på Ekot, flerfaldigt nominerad till Guldspaden. Hon använder sig av research på sociala medier i nästintill alla sina granskningar, och hon har deltagit i researchworkshops med bland andra Henk van Ess och Paul Myers.

Tid: Den 17 september, kl 10-15
Plats: SVT Stockholm, Oxenstiernsgatan 34
Pris: 3 200 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 000 kronor plus moms)
Är du inte medlem? Här blir du medlem!
Sista anmälningsdag: 12 september
Anmälan: Till kansli@fgj.se