Nyhet

Hon fixar nästa Gräv

2019-12-19

Motstånd – det är temat för nästa Grävseminarium, som äger rum i Borås i mars. Grävgeneral Hanna Grahn på Borås Tidning förklarar närmare för Scoop.

När Hanna Grahn, agendachef på Borås Tidning och nästa års grävgeneral, talar om ”motstånd” som tema för Gräv 2020 är det i första hand det ökade motståndet mot journalistiken hon syftar på. Både hot och trakasserier från enskilda eller grupper, och attackerna mot yttrandefriheten uppifrån i vissa länder – även i Europa.

– Temat kom till genom att arrangörsgruppen stack upp fingret i luften helt enkelt. Hur är stämningen kring den granskande journalistiken just nu? Vad pratas det om? Då föddes diskussioner kring journalistikens utsatthet. Vad som händer i våra grannländer, Polen, Ungern, Danmark. Vi har politiska diskussioner i Sverige kring public service. Samtidigt vet vi att privata medier slåss med sviktande ekonomi i en omställningstid. Vi vet att journalister allt mer utsätts för hot och hat, och att många säger sig bedriva någon sorts självcensur. Och så har vi hela fake news-debatten, och kampen mot journalistiken där Donald Trump i USA går i täten. Journalistiken är ifrågasatt på ett sätt som den kanske aldrig varit tidigare.

Men temat motstånd ska också förstås som man kanske vanligen tänker sig det, som en handling mot dessa angrepp.

– Vi tänker oss motståndstemat i dubbel bemärkelse. Att Gräv 2020 kan ge oss muskler att göra motstånd mot motståndet. Att stå upp för journalistiken. Vi kommer så klart att ha programpunkter kring detta tema. Flera av våra utländska gäster kommer bland annat helt säkert att kunna vittna om hur det är att arbeta som journalist i Bangladesh eller i Filippinerna, eller någon annan plats i världen.

Gräv 2020 kommer också att ha flera andra teman, eller spår, berättar Hanna Grahn.

Ett är ett sportspår, något hon tror kan innebära att journalister som annars inte deltar på Gräv blir intresserade av att komma.

– Idrotten är helt klart ett område där det borde grävas mer, säger Hanna Grahn.

Ett av huvudnamnen på Gräv i Borås ingår i sportspåret – den tyske journalisten Hajo Seppelt. Tidigare har han bland annat avslöjat rysk statsstyrd dopning. Nyligen visade SVT en dokumentär av Hajo Seppelt om kvinnliga friidrottare med för höga naturliga testosteronnivåer, som tvingats genomgå hormonbehandling för att få tävla. Ett alternativ de ställts inför har varit operationer som ändrat hormonbalansen med livslångt lidande som följd – utan några medicinska skäl. Vissa har genomgått operationerna, ibland utan att veta riktigt vad de gick med på.

En annan gäst blir The New York Times David Enrich som gjort avslöjanden kring Deutsche Bank och kopplingarna till Donald Trump.

– Jag är så glad över att David Enrich besöker grävseminariet. Det ligger perfekt i tid också med tanke på att danska och svenska gräv om bankvärden varit några av de mest uppmärksammade de senaste åren, säger Hanna Grahn.

Det finns också planer på ett arbetsledarspår på Gräv 2020. Dels riktat till redaktörer, men också till utgivare.

– Många gånger fattas ju väldigt tuffa publicistiska beslut i samband med gräv, säger Hanna Grahn.

Som vanligt hålls Grävgalan där guldspadarna delas ut i samband med Gräv. Konferenciererna 2020 är Sarit Monastyrski, känd från bland annat Kvällspasset i P4, och Henrik Torehammar från Det politiska spelet i P1.

– Det känns väldigt bra och tryggt med de två på scen, säger Hanna Grahn. Vi tror mycket på dynamiken dem emellan. Målet är att ingen ska vilja att galamiddagen ska ta slut.

Läs mer om Gräv 2020 på gravseminariet.se!

Text: Daniel Wiklander

Foto: Borås Tidning

Detta är en artikel ur Scoop nr 4/2019. Beställ ditt nummer här!