Nyhet

Grävfonden lanserar blixtkampanj

2019-04-05

Under hela Grävseminariet samlar Grävfonden in pengar för att kunna skicka framtidens grävstjärnor på sin drömkonferens. Bidra du också, genom att swisha en slant, eller sprida kampanjen till dina vänner och bekanta. Och just det, FGJ kommer att matcha era bidrag.

Swisha ditt bidrag till: 1235280904

FGJ:s styrelse har beslutat att föreningen dubblar resultatet av Grävfondens insamling under Grävseminariet i Kalmar 5-6 april. Om Grävfonden exempelvis samlar in 10.000 kronor i helgen så skänker FGJ ytterligare 10.000 kronor.

Den elfte Globala grävkonferensen äger rum i Hamburg 26-29 september och arrangeras av nätverket Global Investigative Journalism Network, GIJN, där FGJ ingår. Vid GIJC:s utbildningskonferenser hålls praktiska paneler och workshops om de senaste undersökningsmetoderna, dataanalyser, gränsöverskridande samarbeten. De erbjuder också nätverkande med de bästa journalisterna i världen på olika områden.

Skulle större donationer inkomma än vad bedöms behövas för konferensstipendium tillfaller medlen Grävfonden för framtida fortbildningsstipendier.

Om grävfonden

Vi har sett hur planterad desinformation och påverkansoperationer i sociala medier till och med kan hota demokratiska val. Sviktande affärsmodeller i mediebranschen har samtidigt tvingat fram bantade redaktioner, som saknar resurser att möta hotet. I denna omöjliga ekonomiska kapplöpning riskerar sanningen, det viktigaste beslutsunderlaget i en demokrati, att bli offret.

Därför behöver den granskande journalistiken stärkas. Det är viktigare än någonsin att undersökande journalister lär sig att genomföra avancerade nationella och internationella kartläggningar. Så rustar vi oss bättre i kampen mot desinformation, maktmissbruk, slöseri med skattemedel och korruption.

Stiftelsen Grävfonden bildades i november 2017 och har som ändamål att främja ”en djupgående och kritiskt granskande journalistik, att verka för en bättre utbildning inom den undersökande journalistiken och i övrigt verka för att höja den granskande journalistikens status och sprida insikt om dess betydelse för demokratin”. Grävfondens avkastning ska användas för utbildningsstipendier.