Nyhet

Gänget bakom Viralgranskaren startar eget

2020-03-03

När Metro lades ned förlorade Sverige inte bara en stor nyhetstidning utan också Viralgranskaren, som lyckats bli något av en institution under de år den fanns, och en viktig insats för folkbildning om källkritik.

Nu är gänget bakom Viralgranskaren – Linnéa Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson – tillbaka i egen regi under namnet Källkritikbyrån. Och det är både en fortsättning på Viralgranskaren – och inte, säger Åsa Larsson till Scoop

– Vi vill lyfta blicken lite. Vi har jobbat med faktagranskarfrågor i över ett halvt decennium nu, och det har utvecklats hur man ser på vad faktagranskning kan åstadkomma.

– När vi började var forskningsläget oklart. 2014 visste man inte så mycket. Men 2016 när det var presidentval i USA och ”fake news” blev allmänt känt i vidare kretsar, då drogs det igång en massa forskningsprojekt som började titta på hur folk påverkas och vilka effekter faktagranskningar har på den som tror på saker eller inte tror på saker och så vidare. Och nu börjar vi se resultat av de studierna. Det tycker jag har varit intressant att följa, och jag är också jätteintresserad av hur det här ska fortsätta.

– När vi startade Viralgranskaren var läget annorlunda än idag och svaret på den tidens problem visade sig vara källkritik. Men nu känner ju alla till vikten av källkritik. Så frågan är vad nästa sådant svar blir. Det är det vi vill utforska.

Samtidigt vill inte Åsa Larsson överge det ursprungliga, att granska rykten och påståenden som sprids i sociala medier.

– Genom att metodiskt gå igenom saker som sprids på nätet, så får man en djupare insyn i saker och ting.

– Så vi vill fortsätta det arbetet, för vi tror att det också ger bra effekter.

Daniel Wiklander

Foto: Gustav Gräll