Nyhet

Edward Snowden framträder på Gräv 2016!

2016-03-30

Med bara en dag kvar för deltagare att anmäla sig till Gräv i Göteborg, presenterar vi nyheten att världens mest kända visselblåsare, Edward Snowden, framträder på Grävseminariet den 8-9 april. Från sin exil i Ryssland ska han ge konkreta tips till deltagarna.

– Ett efterlängtat besked för oss arrangörer. När vi hade bestämt oss för temat ”Det fria ordet” var Snowden den första gästen vi ville bjuda in, säger grävgeneralen Nils Hanson.

Edward Snowden, som 2013 avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning, är sparsam med sina offentliga framträdanden.
Eftersom han är efterlyst av USA och riskerar livstids fängelse för spioneri, kan han inte heller framträda personligen. Hans medverkan på Gräv 2016 sker genom livestreaming från Ryssland där han lever i tillfällig exil.

Bakom Snowdens medverkan ligger ett träget arbete av frilansjournalisten Carolina Jemsby, som tidigare har intervjuat honom för SVT. Hon har även gjort en tv-dokumentär om hur några svenskar i hemlighet försökte ta Snowden till Sverige: ”Asylärende Snowden” (finns på SVT Play).
Jemsby försökte få Snowden redan till förra årets Gräv, utan att lyckas.
– Inför årets grävseminarium började jag tidigt. I november fick han en första inbjudan. Därefter tystnad. Jag lobbade vidare mot personer som har direktkontakt med honom, men fortsatt tystnad, berättar Carolina Jemsby.

Så skedde attentaten i Bryssel den 22 mars. Liksom efter terrordåden i Paris höjdes på internationell nivå politikers röster för ökad övervakning. Förbud mot kryptering förordades.
Något som, om det genomförs, skulle påverka journalisters dagliga arbete i frågor som rör källskydd och möjligheten att kritiskt granska makten utan maktens insyn.
– Jag skickade ett mejl till och underströk att det nu är än viktigare att vi får Edward Snowdens syn på utvecklingen, och hans bästa tips på hur vi ska göra för att arbeta på ett säkert sätt digitalt. Det gick en dag, sedan kom svaret: ”ES accepts the invitation”, berättar Carolina Jemsby, som modererar Snowdens framträdande på Gräv lördag den 9 april.

/Arrangörsgruppen för Gräv 2016

Kontakt och frågor: Nils Hanson, grävgeneral  0703-83 70 10

Anmälan till Gräv 2016 är ännu öppen, men den som vill vara garanterad en plats på Guldspadegalan måste skynda på: Senast den 30 mars ska anmälan ha kommit in.

Länk till anmälan.

 Länk till artikeln på gravseminariet.se