Nyhet

Årets Rullgardin tilldelas Rättsmedicinalverket

2019-04-01

Rättsmedicinalverket har för 2018 tilldelats den föga smickrande utmärkelsen Årets Rullgardin av Föreningen Grävande Journalister.

Myndigheten får priset efter att gång på gång försvårat insyn och granskning från journalister.

I kölvattnet av debatten kring medicinska åldersbedömningar RMV inte lyckats leva upp till den öppenhet och transparens som ska prägla svenska myndigheter. Istället har myndigheten – när den varit under press – slutit sig allt mer, något som såväl Svenska Dagbladet, Läkartidningen, Upsala Nya Tidning, Journalisten, och flera andra medier tvingats erfara.

Som journalist vet man att all kontakt med RMV kommer att hänvisas till en kommunikationsavdelning med enormt kontrollbehov, vars viktigaste uppgift vid vissa tillfällen tycks ha varit att lyckas undgå att svara på journalisters frågor. Det är inte anständigt en svensk myndighet.

Nu måste Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkström se till att vända på den oroväckande trenden.

Nomineringen lyder:
”För att med en oroväckande nonchalans gentemot den tradition av offentlighet och transparens som ska prägla svenska myndigheter försvårat en rad journalisters bevakning och granskning av medicinska åldersbedömningar. Årets Rullgardin tilldelas Rättsmedicinalverket.”

Priset delas ut i samband med Grävseminariet 2019 i Kalmar, och FGJ vill härmed bjuda in Rättsmedicinalverket att ta emot utmärkelsen på plats under konferensen. FGJ:s förhoppning är att utmärkelsen kan bli början till en förbättring.

Om Årets Rullgardin

Sedan 2014 delar FGJ varje år ut antipriset Årets Rullgardin till “den myndighet, organisation eller företag som under året på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra för journalistiken.”

Tidigare vinnare:

2017: Utrikesdepartementet
2016:
 Polismyndigheten region Mitt
2015: Sjöfartsverket
2014: Hässleholm