Nyhet

Årets Rullgardin går till Sjöfartsverket

2016-04-05

Vår utmärkelse Årets Rullgardin 2015 tilldelas Sjöfartsverket.

2014 vann Hässleholm, nu riktar vi strålkastarljuset mot Sjöfartsverket.

Utmärkelsen delas ut på fredag på Grävseminariet i Göteborg.

Motivering: Under 2015 har Sjöfartsverket visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning. Myndigheten har i strid med gällande lagar och regler försvårat allmänhetens insyn genom att både ljuga om och hemlighålla avgörande uppgifter, dokument och händelser.

I ett klargörande mejl till redaktionen för Uppdrag granskning skrev företrädare för ledningen att man ansåg ”offentlighetsprincipen vara kontraproduktiv”. I samband med en granskning av verkets helikopteraffär sekretessbelade Sjöfartsverket avgörande dokument för miljardaffären, vilket tre gånger överklagades till kammarrätten, varje gång till Sjöfartsverkets nackdel.

Vidare har Sjöfartsverket förnekat existensen av dokument som visade sig finnas, man har använt sig av privata mejladresser och hotmailadresser i kontakter med företag och regeringen, och utan att diarieföra dessa. För att ytterligare försvåra och ifrågasätta journalisternas arbete använde verket 1.3 miljoner kronor på arvoden till PR-konsulter, medierådgivare och jurister.

Föreningen Grävande Journalister vill på detta sätt uppmärksamma och uttala stöd för den granskande journalistiken. Sjöfartsverkets agerande lever väl upp till kriterierna för Årets Rullgardin:

”Sjöfartsverket har motarbetat den granskande journalistiken i samband med stora och viktiga inköp av räddningshelikoptrar. Sjöfartsverkets ledning har genom sitt agerande begränsat möjligheterna till insyn genom att aktivt försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga missförhållanden som allmänheten förut inte känt till.”

Ev frågor, kontakta ordförande Terje Carlsson på 0739861622.