Nyhet

Gräv 2021 blir ett hybridevent – nu öppnar anmälan

2021-04-20

 

Äntligen kan vi bjuda in till ett seminarium där du kan välja om du vill delta fysiskt eller digitalt.

Det kan löna sig att vara snabb med sin anmälan.

Grävseminariet är årets viktigaste samlingspunkt för den granskande journalistiken i Sverige. Nu öppnar vi för anmälningar. Vår förhoppning är att så många som möjligt ska kunna delta på plats i Kongresshuset i Borås 10-11 september. Det går även att anmäla sig till digitalt deltagande.

– Att vi också öppnar för ett digitalt gräv ger oss möjligheter att bjuda in flera internationella namn, säger grävgeneral Hanna Grahn.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna delta på plats i Borås. Om restriktionerna gör att vi måste begränsa antalet deltagare kommer i första hand föreläsare och guldspadenominerade att prioriteras. Därefter går platserna till dem som har anmält sig snabbast.

Vi lever i en tid där journalistiken är hotad på många sätt, men genom Gräv 2021 vill vi stärka den granskande journalistiken.

– Förra årets tema för Gräv var Motstånd. Nu utvecklar vi temat till Resistens, eller motståndskraft. Årets tema är förstås också en blinkning till den pandemi vi lever i. Vi kommer att hålla seminarier på temat coronagranskningar, säger Hanna Grahn.

Utöver seminarier om pandemigranskningar erbjuder Gräv i Borås ett ungt spår, ett sportspår, ett arbetsledarspår och ett dataspår. Exempelvis kommer nya grävare att få möjlighet att testa sina idéer inför en van arbetsledare. I sportspåret kommer vi bland annat att erbjuda fördjupning kring den ständigt aktuella frågan om matchfixning.

Som vanligt avslutas Grävseminariet med en gala där de prestigefyllda guldspadarna delas ut i åtta kategorier. Den 26 april klockan 12.00 presenteras nomineringarna vid en livesändning på bt.se, och via facebook. Håll utkik!

Till sist: 

• Journalisterna bakom SVT-dokumentären Vaccinkrigarna, Anna Nordbeck och Malin Olofsson, är klara för Gräv i Borås. Hör dem berätta om hur de infiltrerade antivaccinationsrörelsen.

• Den 11 september är det tjugo år sedan terrorattentatet mot World Trade Center, och precis ett år kvar till nästa val i Sverige. Detta kommer att märkas i programmet.

• Var snabb med att anmäla dig till Gräv 2021 i Borås. Om platserna begränsas på grund av restriktioner kommer principen först till kvarn att gälla. Den som inte får delta fysiskt kommer att få halva anmälningsavgiften återbetalad, och en digital deltagarplats istället.