Nyhet

Välkomna till DigiGräv!

2020-08-19

Den 18-19 september smäller det, äntligen! Då samlas journalister från Sverige och världen tillsammans på distans för att vässa kunskaper och utbyta erfarenheter. DigiGräv blir en helt virtuell konferens med över 30 workshops, föreläsningar och samtal.

DigiGräv kommer att innehålla nästan alla delar som deltagarna tycker om med Grävseminariet. Det blir metodworkshops, exklusiva föreläsningar från internationella grävstjärnor, och de populära ”nominerade berättar”-föreläsningarna. Och såklart utdelningen av Guldspadarna.

Vi har kunnat behålla några av de talare som så många av er såg fram emot att höra i Borås i våras, och samtidigt hittat spännande nya ämnen att ta upp, som vi tror ger alla deltagare bättre verktyg för att avslöja missförhållanden i vårt samhälle.

Ett axplock ur programmet

Några av de mäktigaste spelarna att granska i världen är banker och presidenter. Vi är väldigt glada att välkomna en grävande reporter som granskat båda två – samtidigt. David Enrich från The New York Times avslöjade de ljusskygga affärer mellan Donald Trump och Deutsche Bank som nu lett till att åklagare utreder bank- och försäkringsbedrägerier inom Trump organization. Enrich berättar om avslöjandet tillsammans med Axel Gordh-Humlesjö som för SVT:s Uppdrag granskning granskat svenska banker de senaste åren.

En av världens just nu mest kända, och mest utsatta journalister, kommer också till DigiGräv. Väldigt många ville se Maria Ressa från filippinska Rappler som huvudtalare, och nu blir hon det på DigiGräv. Maria, vars oberoende nyhetssajt ständigt trakasseras av president Dutertes regim, har själv under året dömts för brott i en rättegång som bedömare säger haft tydliga politiska motiv. Få andra kan bättre berätta om vikten att bemöta motstånd mot oberoende journalistik med ännu mer journalistik.

Coronapandemin har präglat det här året också när det gäller undersökande journalistik. På DigiGräv vill vi lyfta några av de mest intressanta grävmetoderna vi sett under pandemin och du får också verktygen för att gräva just där du bor och navigera i den snåriga sekretessdjungeln.

Nominerade berättar och Guldspadeutdelning under fredagen

Vi vet att många Grävdeltagares favoritföreläsningar kommer från de som gjort den allra bästa undersökande journalistiken i Sverige förra året. Självklart ska vi höra från dem också, under fredagen den 18 september.

Äntligen kommer vi också att dela ut de färdiggraverade Guldspadarna. Prisutdelningen kommer att starta fredagen den 18 september klockan 16.00, och vi har förlagt prisutdelningen så pass tidigt att vi hoppas att alla nominerade kan vara med på distans och fira/sörja tillsammans med sina respektive redaktioner.

Delar av biljettpriset tillbaka

Precis som vi tidigare berättat kommer vi att erbjuda alla som vill delar av anmälningsavgiften tillbaka, omkring 25 procent, eftersom DigiGräv inte arrangerar någon galamiddag. Speciellt tänker vi på de som drabbats hårdast av coronakrisen, det vill säga frilansare och studenter. Instruktioner för detta kommer i ett mejl till alla deltagare under torsdagen 20 augusti..

Men vi är också väldigt glada över att de flesta arbetsgivare vi haft kontakt med inför detta beslut har uppgett att det finns ett tydligt värde i även ett digitalt Grävseminarium.

Som ideell förening är vi också väldigt rörda över att flera arbetsgivare uppgett att man kan tänka sig att inte begära pengar tillbaka och istället efterskänka hela biljettpriset för att stötta föreningen i ett tufft läge. Både Grävseminariet och Guldspaden är viktiga för branschen, och för den grävande journalistiken i Sverige. Vi tackar enormt för det stödet.

Vi lovar också att återinvestera i den svenska journalistkåren. Skulle stödet från journalistbranschen bli så stort att DigiGräv gör ett överskott i förhållande till budget så tänker vi att använda pengarna till att sänka priserna till Gräv 2021, eller erbjuda stipendier till konferensen.

Överväger öppna upp för nya deltagare

Omkring 500 deltagare hade anmält sig till Gräv20 i Borås. Vi hoppas att ni alla väljer att vara med på DigiGräv. Men för dig som inte är anmäld så är det inte försent. Inom kort öppnar vi upp anmälningssidan igen, och då har fler möjlighet att anmäla sig.

Inom kort börjar vi publicera ett mer exakt schema, men här följer några hålltider:

Fredag 18 september:
09.30 – Så funkar DigiGräv
10.00 – Första programpunkten
13.00 – Invigning och Keynote speech från Maria Ressa
16.00 – Guldspadegalan drar igång

Lördag 19 september:
11.00 – Första programpunkten
16.00 – Sista programpunkten slut

 

Frågor och svar:

Jag är redan anmäld, behöver jag göra något?
Nej, du behöver inte göra någonting för närvarande. Vi kommer att mejla ut instruktioner till alla deltagare om hur ni gör för att ta del av programmet och av alla föreläsningar/workshops.

Jag är inte anmäld, kan jag anmäla mig?
Vi öppnar inom kort upp för nya deltagare på DigiGräv. Du kommer kunna anmäla dig via gravseminariet.se, där vi snart publicerar mer information om detta.

Vad behöver jag veta som föreläsare?
Att vi kommer att kontakta dig med instruktioner och råd kring hur du lägger upp din digitala föreläsning på bästa sätt.

Vad behöver jag veta som Guldspadenominerad?
Att vi kontaktar dig med instruktioner både om nominerade berättarföreläsningen och om Guldspadeutdelningen.

Vad händer med mitt hotellrum jag skulle ha haft i Borås?
För er som bokat Scandic Plaza kommer er bokning att flyttas kostnadsfritt till nästa års Grävseminarium, som kommer äga rum i Borås den 16-17 april 2021. Det finns tyvärr ingen möjlighet att få pengarna tillbaka. Har ni ej möjlighet att delta 2021 kan man kostnadsfritt överlåta hotellrummet till en kollega eller vän.

Vad gör jag om jag har frågor?
Alla frågor om deltagaravgifter och anmälan får du gärna rikta till grav@meetx.se

Alla frågor rörande programmet och evenemanget får du gärna mejla till kansli@fgj.se.