Nyhet

Grävseminariet 2020 ställs in – skjuts fram till hösten

2020-03-11

Grävseminariet i Borås kommer inte att arrangeras den 20-21 mars 2020. Det beslutade föreningen Grävande Journalisters styrelse vid ett möte idag. Skälet är att regeringen beslutat om restriktioner för större folksamlingar för att förhindra ytterligare spridning av det nya covid-19-viruset.

Beslutet togs av en enhällig styrelse.

– Det känns fruktansvärt tråkigt såklart. Jag vet att det är så många som sett fram emot att komma till Borås, och det är också många som kämpat hårt för att arrangera årets Grävkonferens, säger Fouad Youcefi, ordförande i FGJ.

På uppmaning av Folkhälsomyndigheten beslutade regeringen på onsdagen att införa restriktioner för folksamlingar större än 500 personer. Syftet är att minimera spridningen av det nya Coronaviruset i Sverige. Grävseminariet samlar årligen mellan 500-800 deltagare och ingår därmed i den kategori folksamlingar som inte får hållas.

– När beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten kom så blev det omöjligt att ta något annat beslut än det här, säger Fouad Youcefi, ordförande i FGJ och fortsätter:

Ett nytt datum för Gräv 2020 har redan spikats. Konferensen kommer att arrangeras i Borås den 18-19 september.

– Årets tema är motstånd, och nu stötte vi på den absolut sista typen av motstånd vi trodde skulle drabba oss. Men med ett sånt tema vore det konstigt om vi kastade in handduken.
Nu sörjer vi detta, håller oss friska och börjar ladda upp inför en ännu bättre konferens i höst, säger grävgeneralen Hanna Grahn.

FGJ förväntar sig att uppskjutandet av Grävseminariet kommer medföra stora kostnader.

– Gräv är utan tvekan föreningens absolut viktigaste inkomst. Därför kommer det här försätta oss i ett bekymmersamt ekonomiskt läge. Vi hoppas att vi kan hitta kloka sätt att ta tillvara på all kraft och alla pengar som investerats i evenemanget fram tills nu.

Mer information till deltagare, sponsorer, föreläsare och andra kommer under torsdagen på FGJ:s och Grävseminariets hemsidor och i sociala medier.

 

FRÅGOR OCH SVAR OM GRÄV 2020

FAQ: Varför kan ni inte hålla konferensen men med färre deltagare?
Läget är just nu så osäkert att vi inte vet om regeringens restriktioner håller i sig eller utökats om en vecka. Då är det väldigt svårt att planera och genomföra Grävseminariet på ett sådant sätt att deltagarna kommer att vara nöjda. Vi föredrar att ladda om inför hösten. 

FAQ: När och var hålls det uppskjutna Grävseminariet?
På Borås kongress fredag och lördag den 18-19 september 2020.

FAQ: Vem får guldspadarna, dynamon och de andra priserna?
Vi kommer att hålla alla nominerade på halster ändra fram till Guldspadegalan i samband med det nya datumet i september. Först då kommer alla utmärkelser att delas ut.

FAQ: Om jag inte kan komma i september? Kan jag överlåta min biljett till någon annan?
Ja, det kommer vara möjligt att göra namnändringar i anmälningarna kostnadsfritt. Kontakta grav@meetx.se med din förfrågan, så handlägger de den så snabbt de hinner.

FAQ: Kan jag eller min arbetsgivare få tillbaka pengar för deltagaravgiften?
Nej, vi tror och hoppas att den som anmält sig till Grävseminariet vill vara med oss även i september. Om inte, finns det möjlighet att göra namnändringar i anmälningarna, som beskrivits ovan.

FAQ: Hur blir det med FGJ:s årsmöte?
Årsmötet kommer att hållas i Borås som planerat. Kallelse har redan gått ut och FGJ:s stadgar stipulerar att årsmötet ska arrangeras innan aprils utgång. Eftersom vi tror att få kommer delta på mötet i Borås så kommer styrelsen dock se till att kalla till ett extra årsmöte i samband med Grävseminariet i höst där medlemmar får ny möjlighet att komma till tals.

FAQ: Jag har bokat hotell, vad händer med det?
Det är hotellens egna avbokningsvillkor som gäller. FGJ vänder sig under torsdagen till samtliga hotell och ber om flexibilitet utifrån den exceptionella situationen, men i övrigt har FGJ begränsade möjligheter att påverka hotellen.

FAQ: Jag har bokat resa, vad händer med den?
Vi har inte heller någon möjlighet att hjälpa dig med en resa som gått om intet. Vänd dig till ditt resebolag och undersök om de kan ge dig en återbetalning

FAQ: Vem vänder jag mig till med frågor?

För frågor om programmet eller lokalerna i Borås, vänd dig till kansli@fgj.se

För frågor om din bokning, vänd dig till grav@meetx.se