Nyhet

Sveriges bästa grävjobb tävlar om åtta Guldspadar

2020-01-14

Trots tuffa tider för mediebranschen står sig den grävande journalistiken i Sverige fortfarande stark. När fönstret för att tävla om 2019 års Guldspadar nu stängts har 186 bidrag lämnats in.

– Det är kanske inte all-time-high, men betydligt fler än förra året. Fantastiskt kul att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget, säger Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn.

Det innebär också att konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård. Extra tufft är det i kategorin Storstadstidning där hela 47 granskningar tävlar om en spade. Hård är konkurrensen också i klasserna Etermedia Lokal (32 bidrag), Mindre dagstidning (24), Etermedia Riks Nyheter (23) och Etermedia Riks Dokumentär (18).

Inte minst är det glädjande att också den lokala granskande journalistiken är väl representerad.

– Avslöjande gräv är lika viktiga i lokalsamhället som på ett högre plan. Därför är det kul att se man trots tuffa ekonomiska villkor också på små redaktioner vågar satsa, säger Bertholof Brännström.

I klassen Magasin har 16 bidrag skickats in och i den nya kategorin Studentspaden, där grävjobb inom ramen för journalistutbildningen tävlar, har åtta bidrag lämnats in.

2019 var också året då ovanligt många granskande reportageböcker gavs ut. Hela 18 böcker är inskickade, vilket är rekord i Gulspadesammanhang.

– Så vi vet vad vi nio i Guldspadejuryn har att göra de närmaste månaderna, säger Brännström.
I slutet av februari offentliggörs vilka granskningar som nominerats, alltså gått till final, i fighten om 2019 års Guldspadar.

Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut i åtta olika kategorier vid Grävseminariet i Borås den 20-21 mars.

För mer information, kontakta:
Bertholof Brännström
Sammankallande Guldspadejuryn
bertholof@bobmedia.se

+46702661178