Nyhet

Chans på Emmy för Uppdrag granskning

2019-09-24

Natten till onsdagen svensk tid har Uppdrag granskning chansen att vinna en Emmy vid galan i New York.
Det är reportaget ”FN och mörkläggningen” om utredningen av mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán som nominerats till tv-världens mest prestigefyllda pris i klassen Current Affairs.
– Startfältet ser ganska gott ut för vår del, säger Axel Gordh Humlesjö till Scoop.

Det delas ut Emmies i en stor mängd klasser och tvärs över alla upptänkliga tv-genrer. Därför är utdelningen också uppdelad på flera olika galakvällar. Tisdagen är vikt för reportage av olika slag.

Det är andra gången ett svenskt program är med och tävlar. Förra gången var 2016, när Uppdrag gransknings reportage om Panamadokumenten nominerades, utan att vinna. Det grundades på ett gemensamt researcharbete där många redaktioner runtom i världen bidrog.

– Det som skickades in till juryn då var UG:s reportage, men sedan var researchen internationell, säger Axel Gordh Humlesjö.

– Och det är lite samma sak nu, att det är vår tv-produktion som är nominerad, men det var också ett samarbete researchmässigt med de internationella aktörerna, och även kongoleser på plats.

Vad tror du om chanserna att vinna?

– Startfältet ser ganska gott ut för vår del. Jag vet inte riktigt vad juryn prioriterar, men – det är ett reportage från BBC om kodeinkrisen i Nigeria, en ITV-produktion där ett brittiskt bolag går undercover i Iran, och ett annat undercoverjobb från brasiliansk tv som heter Eight Days in North Korea.

– Från ett grävperspektiv så ligger vi kanske bäst till. Sedan har inte jag sett de andra bidragen, hur bra tv det är. Men det är en ganska öppen utgång. Det är ingen supertydlig vinnare.

– I den andra kategorin som är ”News” finns Cambridge Analytica-skandalen som tydlig vinnare.

Tidigare i höst vann Axel Gordh Humlesjö, Per Agerman, Linda Larsson Kakuli, Joachim Dyfvermark och Ola Christoffersson det svenska tv-priset Kristallen för Uppdrag gransknings uppmärksammade reportage från i vintras om penningtvätt i Swedbank.

Hur säker var du på att ni skulle vinna kristallen?

– Jag var inte alls säker. Kristallen har varit ett notoriskt opålitligt pris under ganska många år, där det har varit ganska överraskande vinnare under åren. Jag hade två nomineringar i den kategorin, så jag hade dessutom både kunnat vinna och förlora eller förlora två gånger. Så jag var väldigt nervös, det var vi nog allihop, även om Swedbank kanske var favorit i förhandssnacket.

Resultatet av reportageserien, där man kunde koppla såväl ryska oligarker och rysk maffia som Ukrainas korrupte och numera avsatte president Janukovitj och hans rådgivare Paul Manafort till svarta pengar som tvättats via Swedbank, var att vd fick sparken och styrelseordföranden avgick. I dag är förre statsministern Göran Persson styrelseordförande i Swedbank.

Även i USA väckte reportaget om Swedbank uppmärksamhet, inte minst på grund av Paul Manaforts kopplingar till president Donald Trump, och på grund av den då ännu pågående utredningen om utländsk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Har ni fått fler reaktioner på Swedbank-reportaget internationellt sedan i våras?

– Vi var på IRE i Houston och pratade om penningtvätten. Vi hade även en föreläsning om det i Riga. Det är en otroligt bra utgångspunkt för att prata med kollegor internationellt, för att det är så gränsöverskridande och det finns många samarbeten man kan göra, och många olika infallsvinklar var man än kommer ifrån, eftersom penningtvätten har gått genom så många länder och så många institutioner.

– Det vi framför allt har fått, det är ju nya samarbetspartners, och nya intressanta projekt, nya tips som gör att vi jobbar vidare med ämnet även i höst.

– Jocke sade i segertalet på Kristallen, riktat till Göran Persson, att ”vi ses”.

Daniel Wiklander