Nyhet

Mer än 160 granskningar tävlar om sju Guldspadar

2019-01-16

Trots tuffa tider för mediebranschen tycks den grävande journalistiken i Sverige fortfarande vara vid god vigör. När fönstret för att tävla om 2018 års Guldspadar nu stängts har över 160 bidrag lämnats in.
– Det är i nivå med tidigare år och fantastiskt kul att så många hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget. Även många mindre redaktioner verkar satsa på gräv, säger Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn.
Det innebär också att konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård. Extra tufft är det som vanligt i kategorierna Etermedia Riks där över 40 granskningar tävlar, och Storstadstidning med 26 bidrag.

– Här finns många stora avslöjanden som inte kommit i dagen utan duktiga undersökande journalister. Bredden är imponerande. Att vinna en Guldspade i de här klasserna kommer att vara extremt tufft.
Även i den andra Etermedia-kategorin, Lokal-klassen, tävlar ovanligt många granskningar, drygt 30 gräv, om Guldspaden. Det är fler än tidigare, vilket också glädjer eftersom den lokala journalistiken är minst lika viktig som den nationella och internationella.
– På många lokaltidningar och små redaktioner görs väldigt bra granskningar. Att man trots tuffa ekonomiska villkor satsar på den undersökande journalistiken är förstås glädjande, säger Bertholof Brännström.

20 gräv tävlar om spaden i kategorin Mindre dagstidning. I kategorin Nytänkare där man särskilt tittar på innovationer och hur kreativ redaktionen varit när det gäller metod och uttryck, har runt tio bidrag skickats in. I Magasinskategorin, tidigare Tidskrift, ska 14 bidrag göra upp om priset och i Bokklassen återfinns åtta fördjupade granskningar.
– Så vi vet vad vi nio i Guldspadejuryn har att göra de närmaste månaderna, säger Brännström som i början av mars släpper vilka bidrag som nominerats i de sju olika kategorierna.
Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut i sju olika kategorier vid Grävseminariet i Kalmar den 5-6 april.

För mer information, kontakta:
Bertholof Brännström
Sammankallande Guldspadejuryn
bertholof@bobmedia.se
+46702661178

Nyhetsarkivet

Kom på Grävhäng i Borås!

2019-02-12

Vill du snacka med kollegor om grävande journalistik och höra hur andra gjort sina gräv? Välkommen på Grävhäng på Borås Tidning! Föreningen Grävande journalister anordnar en ... Läs mer

Nominera till FGJ:s skampris Årets rullgardin

2019-01-24

2018 års rullgardin för de makthavare som mörkar sanningen ska koras. Bidra med en nominering! Det kan vara en organisation, ett företag eller myndighet. Den eller de vi ... Läs mer

Dags att nominera 2018 års arbetsledare

2019-01-24

Har du en arbetsledare som brinner för granskning och borde lyftas fram? Nominera till Gyllene Dynamon nu! Gyllene Dynamon är Grävande Journalisters arbetsledarpris. Den Gyllene Dynamon ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer

Äldre videoklipp