Nyhet

Guldspadarna utdelade

2017-04-08

Macchiariniskandalen, Panamadokumenten och granskningen av Riksrevisionen vann alla varsin Guldspaden när det attraktiva grävpriset delades ut på lördagskvällen, i samband med Grävseminariet i Uppsala. Det är Föreningen Grävande Journalister som varje år ger en Guldspade till bästa undersökande reportage i var och en av de sju kategorierna.

De sju Guldspadarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 180 tävlande bidragen.

– I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men vi har som princip att bara utse en enda vinnare, oavsett hur många andra som nått spadnivå, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström.

Han vill ändå särskilt lyfta fram en vinnare i en av kategorierna, Mindre dagstidning.

– Man imponeras verkligen av Josefine Juléns och Kristian Alms fina gräv kring misären och missförhållandena på ett familjehem. Dessa två reportrar utgör så gott som halva redaktionen på lilla Norra Halland. Som sagt, imponerande, säger Brännström.

I samband med Guldspadegalan i Uppsala delades också juryns särskilda pris, hedersomnämnande ut till två grävande journalister på Dagens Nyheter.

Stefan Lisinski får priset för sin mångåriga granskning av fallet med den morddömde Kaj Linna, som nu beviljats resning av Högsta domstolen.

Kristoffer Örstadius får ett hedersomnämnande för att med hjälp av datajournalistik ha lyft grävandet till en ny nivå.

2016 års Guldspadar:

Etermedia Lokal
Hem till varje pris
Tina Enström och Jenny Widell, SVT Nyheter Öst
“För ett brett genomfört gräv om att gamla far illa när kommunerna tvingar dem att bo kvar hemma istället för att erbjuda ett tryggt äldreboende”

Etermedia Riks
Experimenten
Bo Lindquist, Anna Nordbeck, Johannes Wahlström, Lars Granstrand, Johannes Hallbom, Jakob Larsson och Emil Engerdahl, SVT Dokument inifrån
”För en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning”

Mindre dagstidning
Bombhemmet
Josefine Julén och Kristian Alm, Norra Halland
”För att med minimala resurser ha avslöjat svår misär och andra missförhållanden på familjehem och hur samhället blundar för dem”

Storstadstidning
Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare
Mikael Delin och Mattias Carlsson, Dagens Nyheter
“För att ha avslöjat vänskapskorruption och regelbrott inom den myndighet vars oförvitlighet ska vara ställd utom allt tvivel”

Magasin
Palmolja
Per Liljas, Sveriges Natur
”För att metodiskt och på plats ha avslöjat hur en kontroversiell och ifrågasatt råvara smygvägen återintroduceras i svenskt biobränsle”

Nytänkare
Panamadokumenten
Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, SVT Uppdrag Granskning
“För att med nya metoder ha granskat ett extremt omfattande material och i unikt gränsöverskridande samarbete avslöjat en skatteflykt av globala proportioner”

Bok
Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder
Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, Leopard förlag
“För ett ögonöppnande gräv om billiga modekläder, och om de kvinnor och barn på andra sidan jordklotet som betalar priset för dem”

Även SVT Dolds projektledare Kenny Adersjö fick pris: Den gyllene dynamon, som delas ut till årets bästa arbetsledare. Här kan du läsa mer om det!

Nyhetsarkivet

Nominera till arbetsledarpriset Gyllene Dynamon!

2020-01-21

Har du en arbetsledare som brinner för granskning och borde lyftas fram? Nominera till Gyllene Dynamon nu! Gyllene Dynamon är Grävande Journalisters arbetsledarpris. Den Gyllene Dynamon ... Läs mer

Sök stipendier till Gräv20!

2020-01-20

Samtliga medlemmar i FGJ har nu möjlighet att ansöka om stipendium för att få ökad möjlighet att besöka Grävseminariet i Borås 20-21 mars 2020. I din ansökan ... Läs mer

Sveriges bästa grävjobb tävlar om åtta Guldspadar

2020-01-14

Trots tuffa tider för mediebranschen står sig den grävande journalistiken i Sverige fortfarande stark. När fönstret för att tävla om 2019 års Guldspadar nu stängts har ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer