Nyhet

Recension: Snowden får tre scoopor

2016-09-16

Den 5 juni 2013 publicerar The Guardian uppgifter om hur den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, övervakat allt och alla. Från vanliga medborgare till Angela Merkel och hennes mobiltelefon.
Uppgifterna kommer från tidernas visselblåsare, Edward Snowden. Förrädare, säger många i hemlandet och åklagare yrkar på ett långt fängelsestraff.
På andra håll blir han en hjälte. Hos Putin, som ger honom asyl, och bland svenska grävande journalister. Snowden får rungande applåder när han medverkar på direktlänk från Moskva under Gräv i Göteborg i våras.
Historien om Snowden lämpar sig självklart för en spelfilm. Dramatik saknas verkligen inte. Att stjärnregissören Oliver Stone, som både gjort Hollywoodklassiker som ”Wall Street” och ”JFK” och kontroversiella dokumentärer om Fidel Castro, ser Snowden som en hjälte går inte att ta miste på.
När The Guardians reporter Ewen MacAskill frågar Stone om han vill förändra många amerikaners bild av Snowden som en förrädare är svaret klockrent:
– Jag hoppas det.
MacAskill är inte vilken reporter som helst utan var tillsammans med Glen Greenwald och Laura Poitras med under de dramatiska dagar i Hongkong när Snowden lämnade över 10 000-tals digitaliserade dokument.
MacAskill skriver om sina intryck efter att ha sett filmen och skärskådar detaljer som att Tom Wilkinson, som spelar honom själv, visserligen talar skotska, men med Edinburghaccent i stället för
hans egen från Glasgow. Han skulle heller aldrig kalla någon för ”laddie” och ölburkarna på hotellrummet är bara påhittad filmrekvisita eftersom Snowden är absolutist.
Men det är Hollywood och då gäller det att dramatisera. Stone kan det. Och med duktiga skådespelare blir det sevärt. Men inte så mycket mer.
Den som väntar sig en journalistfilm med klassikerpotential blir lite besviken. Det är mer fokus på Snowdens kärleksrelation till Lindsay Mills än till journalistiska arbetsmetoder och publicistiska överväganden.
Som journalistfilm kan den inte alls mäta sig med ”Spotlight”, filmen om Boston Globes avslöjande om pedofilskandaler inom katolska kyrkan.
Vare sig i nerv, autencitet eller intensitet.
Där 129 minuter ”Spotlight” känns i magen hela tiden, känns Snowdens 138 minuter stundtals lite för långa.
Men slutet är fyndigt – att låta Hollywood möta verkligheten.
Före sommarens förhandsvisning var alla tvungna att skriva på ett kontrakt med filmdistributören om embargo. Inte en rad om filmen före den 21 augusti och ingen recension före den 10 september.
Jag skrev på. Det hade aldrig Edward Snowden gjort.

Fredrik Nejman

Betyg: Tre scoopor.
Titel: Snowden.
Regi: Oliver Stone.
Manus: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald.
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Rhys Ifans mfl.
Premiär: 16 september.

Recensionen finns med i nya numret av Scoop som kommer ut nästa vecka.

Nyhetsarkivet

Nu kan du skicka in ditt bidrag till Guldspadetävlingen!

2018-08-13

Den 12 september är det deadline för bidrag publicerade mellan 1 januari och 30 juni 2018. Deadline för bidrag publicerade efter 1 juli 2018 är den ... Läs mer

FGJ söker ny redaktör till Scoop

2018-06-29

Vi söker en redaktör för projektanställning under hösten 2018 med uppdrag att dels ansvara för produktionen och utgivningen av FGJ:s tidskrift Scoop, dels att aktivt medverka ... Läs mer

“Vi vill visa vad som krävs för att göra seriös journalistik”

2018-06-10

Grävseminariet i Helsingborg blev en succé. Nu har den som inte kunde närvara chans att se många av godbitarna. Från och med den 11 juni ligger ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer

Äldre videoklipp