Arbetsbeskrivning

P4 Väst granskar godhetsindustrin

Ingela Hyden
2021-01-12

KATEGORI

Etermedia lokal

DESSA PERSONER ANMÄLS OCH KAN NOMINERAS

Namn: Ola Sandstig

Namn: frida.gronholm@sverigesradio.se

FÖRUTOM OVANSTÅENDE DELTOG FÖLJANDE PERSONER

Ingela Hydén, nyhetschef P4 Väst

PUBLICERINGSDATUM

2020-12-02

VAR PUBLICERADES JOBBET?

P4 Väst Sveriges radio

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Vi har avslöjat hur ett telemarketingbolag i Örebro tjänat stora pengar på människors goda vilja att hjälpa, där tusentals företag och kommunala bolag i Sverige lurats att köpa sponsorpaket i tron om att pengarna går fram till att hjälpa mobbade barn, tonåringar på stan och sök efter försvunna personer.
Men så har inte varit fallet.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Vi har självständigt och systematiskt kunnat belägga helt nya uppgifter om hur pengar som skulle ha gått till Fikks sökinsatser, som försvunna Wilma Andersson i Uddevalla, istället gått in i ett telemarketingbolag i Örebro, som tagit den absoluta merparten av pengarna. Det som blev kvar gick vidare in i Fikks grundare Peder Schillerströms privata bolag. När en årsredovisning väl upprättades för Fikk var den så vilseledande att halva styrelsen vägrade skriva under, och efter att en revisionsbyrå granskat underlaget visade det sig att 1,5 miljoner kronor saknades.

Det ekonomiska upplägget bakom Fikk har fram till våra publiceringar varit okänt för alla utom den innersta kretsen kring föreningen. Efter vår granskning har Fikks grundare hoppat av som ordförande och det har skurit sig mellan telemarketingbolaget och organisationen vilket gör att hela deras finansieringsmodell fallit.

Grunden för modellen lades redan i Missing People, av bland annat Peder Schillerström. Vi har i vårt gräv lyckats få fram helt okända detaljer om hur sponsorpengar genom ett hemligt avtal gick in i telemarketingbolaget i Örebro istället till lokalföreningarna i Missing People och söken efter försvunna personer. Det handlar om mångmiljonbelopp som bolaget tjänat.

Det visade sig vidare i vår granskning att ett telemarketingbolag i Örebro tjänat miljontals kronor genom att sälja sponsorpaket till företag där organisationen Nattvandrarna Sverige inte har någon verksamhet. Vår granskning ledde till att säljbolaget hamnade på en varningslista och tusentals företag blev uppmärksammade på att de blivit lurade och därmed drog in sin sponsring. Inom Nattvandrarna Sverige kräver också föreningar att avtalet med bolaget hävs. Flera föreningar har också hoppat av.

I det senaste avslöjandet, (som vi kompletterade bidraget med nyligen) kunde vi visa på att kampanjen Nolltolerans mot mobbning dragit in 40 miljoner kronor. Dessa pengar har inte gått till utbildningsmaterial för att hjälpa mobbade barn utan rätt in i telemarketingbolaget. Detta avslöjandet blev också ett avsnitt i Kaliber i P1 där hela P4 Väst granskning av Godhetsindustrin fick ta plats.
Efter granskningen har bland annat Svenska Fotbollsförbundet avbrutit sin sponsring till Nolltolerans mot mobbning.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

De senaste åren har Fikk, en utbrytargrupp från Missing People, blivit kända då de tagit sig an uppmärksammade försvinnanden så som Wilma Andersson i Uddevalla och 12-åriga Dante i Falkenberg. När Wilma försvann märkte vi att de inte arbetade som etablerade sökorganisationer brukade göra. De sökte trots att det var mörkt och deras tonläge i media var högt, bland annat berättade de i media om ”avgörande fynd” som polisen redan avfärdat. Dessutom var flera poliser irriterade på organisationen, bland annat för att de inte följde polisens anvisningar. Vi tyckte att det var värt att kolla upp hur de egentligen arbetade, och efter bara några samtal förstod vi att vi måste fortsätta.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Intervjuer, genomgångar av hundratals fakturor, att bygga relationer med källor för att få dem att ge oss unikt material som kontoutdrag, årsredovisningar och hemliga inspelningar.
Vi fick hjälp av företagare som skänkt pengar att göra bandade samtal med Örebroföretagets säljare för att kontrollera om de ljög eller talade sanning (de ljög), samtal med nuvarande och tidigare kollegor till personer inom organisationen, samtal med insatsledare, personer som sökt och anhöriga till försvunna.

Vi har gjort personresearch på hela styrelsen som bland annat visade att grundaren Peder Schillerström tagit in en person han är personlig assistent för i styrelsen, polisanmälningar mot dem, skulder, deras företagsupplägg, samtal till Skatteverket för att kontrollera om de har F-skatt så som de påstår (det har de inte).

Vi har fått extremt mycket tips som lett oss vidare till att få ut material som varit ovärderliga i kartläggningen av nattvandrarbluffen.
Vi gjorde även ett wallraff för att få bekräftat hur försäljningen av sponsorpaket lades fram för företagen där nattvandrarorganisationen inte verkade.

Efter avslöjanden kom hela tiden nya tips och människor som ville berätta om hur det blivit lurade av säljbolaget.

VILKA TYPER AV KÄLLOR ANVÄNDES?

Dokument: fakturor, hemliga ljudinspelningar, fotografier och skärmdumpar av betalningar och swish-betalningar, kontoutdrag, röstlängder, hemliga avtal vi fick från källor, handlingar från Skatteverket, Bolagsverket och Kronofogden. Säljkartor.

Vi har träffat och/eller pratat med tidigare insatsledare, frivilliga som sökt, anhöriga, tidigare föreningskollegor till personer i Fikk, nuvarande arbetsgivare, företagare, kommuner och kommunala bolag som skänkt pengar, flera säljare på Örebroföretaget och förstås Fikks styrelse.

VILKA PROBLEM STÖTTE DU PÅ UNDER ARBETET?

Det största problemet var att handskas med de vi granskade. De visade sig ha stor erfarenhet av att ljuga vilket gjorde att vi fick göra ovanligt många ansvarsutkrävande intervjuer med dem då vi hela tiden var tvungna att dubbelkolla nya lögner.

Till slut lade också både telemarkertingbolaget och organisationen Nattvandrarna Sverige locket på.

OM PUBLICERINGEN AV GRÄVET BESTÅR AV MÅNGA DELAR, VILKA DELAR ANSER DU/NI ÄR VIKTIGAST (MAX 3)?

Hej, eftersom grävet har fyra delar har jag lagt tre till varje//Ingela, nyhetschef P4 Väst

Godhetsindustrin, sökorganisationen Fikk
https://sverigesradio.se/artikel/7613768
https://sverigesradio.se/artikel/7615163
https://sverigesradio.se/artikel/7616319

Godhetsindustrin, Missing People
https://sverigesradio.se/artikel/langlyssning-mangmiljonbelopp-kom-inte-fram-till-missing-people
https://sverigesradio.se/artikel/sa-tog-storbolaget-makten-i-missing-people-kuppade-arsmoten

Godhetsindustrin Nattvandrarbluffen
https://sverigesradio.se/artikel/tusentals-foretag-ger-miljoner-till-nattvandrare-som-inte-finns
https://sverigesradio.se/artikel/efter-nattvandrarbluffen-saljbolaget-hamnar-pa-varningslista
https://sverigesradio.se/artikel/bengtsforshus-vd-om-nattvandrarbluffen-det-ar-for-javligt

Godhetsindustrin Nolltolerans mot mobbning
P4 Väst i samarbete med Kaliber
https://sverigesradio.se/avsnitt/1685809
https://sverigesradio.se/artikel/svenska-fotbollforbundet-slutar-sponsra-antimobbningskampanj
https://sverigesradio.se/artikel/kommunen-sponsrade-kritiserat-saljbolag-drar-nu-i-nodbromsen

HUR LÅNG TID TOG PROJEKTET?

Cirka 12 veckor, vi ska också tillägga att granskningen pågår och att tipsen strömmar in om pengar som inte kommit fram till de frivilliga som hjälper till i olika sammanhang. Inom kort kommer vi publicera uppgifter om Nattvandrarna.

VILKA KONSEKVENSER HAR AVSLÖJANDET FÅTT?

Granskningarna har fått genomslag i både lokala, regionala och nationell press och tv. Både kvälls-och dagstidningarna hakade på liksom flera P4 stationer i hela landet. Framförallt fick
Nattvandrarbluffen stort genomslag i P4 kanalerna i Sverige där många företagare blev upprörda över att de blivit lurade, många i flera års tid.

Säljarnas egna branschorganisation Kontakta har satt telemarketingbolaget på sin varningslista.

Svenska Fotbollsförbundet och flera kommunala bolag runt om i Sverige har avbrutit all sponsring med telemarketingbolaget.

Ekobrottsmyndigheten har en anonym anmälan om Fikks tidigare ordförande Peder Schillerströms hantering av pengarna inom organisationen.

HAR AVSLÖJANDET FÅTT MEDIALT GENOMSLAG, I SÅ FALL VILKET??

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej