Guldspaden Nominerad 2018

Grävformatet 200 sekunder

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2018 i kategorin Nytänkare Kategori Nytänkare Nominerade Kristina Edblom Julija Sidner Robert Aschberg Lindah Mohlin Martin Schori Förutom ovanstående deltog följande personer Aron Wahlgren, producent (Viafree) Magnus Ericsson, redigerare Adam Kullén, redigerare (Viafree) Var publicerades jobbet? Aftonbladet

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Våra program 2018 har bla avslöjat: * Matsnusk, dålig hantering av varorna som ska ut till kunderna och bristande hygien på Mathem. Avslöjandet ledde till att kommunens livsmedelsinspektörer inledde tillsynsärenden. * Att det finns allvarliga anklagelser mot stjärnadvokaten Elisabeth Massi-Fritz. Programmen ledde till att Advokatsamfundet inledde en granskning mot Massi Fritz, som tilldelades en varning. * Omfattande bordellverksamhet på strippklubbar i Stockholm * Att 146 dömda brottslingar inte infunnit sig för att avtjäna sina fängelsestraff. Polisen hittade dem inte. Men mer än var fjärde av dem – 38 efterlysta som är dömda till fängelse – fick samtidigt hjälp av svenska myndigheter eller lämnade tydliga spår samtidigt som de har hållit sig undan rättvisan. https://www.aftonbladet.se/tv/a/257884

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Alla tidningar vill göra tv – men få lyckas få genomslag. 200 sekunder är undantaget: ett rappt, informativt grävande program, anpassat för den nya medielogiken och mediepubliken. Med fokus på mobilen och en ung målgrupp ger 200 sekunder precis vad det lovar: 3,5 minuters hårdgranskning av ett ämne, såväl stort som smått. Grävande journalistik är ofta otillgängligt, det är långa texter och komplicerade historier. 200 sekunder visar att det inte behöver vara så. På så vis har redaktionen uppdaterat det traditionella grävformatet.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Idén är inte ny – 200 sekunder hade premiär redan i början av 2000-talet. Men det var lite före sin tid, webb-tv hade inte riktigt slagit igenom. Men i takt med att tv blivit en allt viktigare strategisk satsning valde vi att damma av formatet – och det har gjort stor succé.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Arbetet har bland annat inneburit täta kontakter med olika källor och uppgiftslämnare samt kartläggning utifrån offentliga handlingar och register. Vi har också i flera jobb utnyttjat sociala medier och de sök- och kartläggningsmöjligheter som finns där.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

* Mathem-granskningen väckte enorma reaktioner, och ledde till att vd:n försökte föregå vår publicering med ett krismejl till alla kunder. Även facket reagerade starkt på avslöjandena. * När vi granskade mobbningen på Snapchat inför skolstarten såg vi ett extremt engagemang hos föräldrar, både i mejlkorgen och på sociala medier. Gustav Fridolin skrev om den på sin Facebook-sida. *Efter granskningen av efterlysta som samtidigt lämnar tydliga spår efter sig hos myndigheter tog justitieminister Morgan Johansson initiativ till ett nytt system med en spärrlista, där man flaggar upp efterlysta personer hos andra myndigheter.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

* 200 sekunders program om "Stjärnadvokaten" vann första pris på Kristallengalan för Årets granskning. * Även granskningarna om de efterlysta och av Mathem har citerats i flera stora medier. Studio Ett tog upp granskningen av matsnusket på Mathem och hade med vd Tomas Kull och vår reporter Lindah C Mohlin i studion.