Guldspaden Nominerad 2018

Girighetens tid - Berättelsen om Fingerprint

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2018 i kategorin Bok Se bidrag: Bidrag (.pdf, 0,38 MB) Kategori Bok Nominerade Patricia Hedelius Publiceringsdatum 2018-10-19 Var publicerades jobbet? Norstedts

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

"Girighetens tid" är en närgången reportagebok om den febriga jakten på pengar bland småsparare och slipade aktierävar på Stockholmsbörsen. Historien kretsar runt nyckelpersonerna i ökända skandalbolaget Fingerprint. Allt visar sig vara tillåtet, tricks, fulspel och bedrägliga pressmeddelanden är några av de metoder som används för att sätta fart på aktiekursen. Bolagstoppar trimmar sina egna aktievinster med hjälp av insiderhandel men blir själv blåsta på miljonvinster när amerikanska hedgefonder blandar sig in i leken. Kursraketen Fingerprint tappar fart och aktiepriset börjar falla med en oroväckande hastighet. De största förlorarna är dom som hoppade på tåget sist – småspararna. Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen står handfallna. Anmälningarna och misstankarna blir snabbt för komplexa för tjänstemännen som ibland tar tveksamma beslut för att ta en genväg för att kunna visa snabba resultat. Bland bokens avslöjandena finns hur Finansinspektionen anger en visselblåsare. Visselblåsaren avskedas av sin arbetsgivare, SEB, och hotas med polisanmälan. Finansinspektionen och banken där visselblåsaren arbetat kan därefter sopa skandalen under mattan. Ett annat häpnadsväckande avslöjande är hur åklagaren på ekobrottsmyndigheten spelar aktiespekulanter rakt i händerna genom att på ett tidigt stadium avslöja att han utreder nyckelpersoner i Fingerprint för insiderbrott. Informationen leder till mångmiljonförluster för ägare i Fingerprint. Många nya avslöjanden görs också om upptakten till insideråtalen mot bland annat Fingerprints styrelseordförande, Johan Carlström och hans affärspartner Ola Rolléns (hyllad vd för börsbolaget Hexagon)

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

"Girighetens tid" är flera tätt sammanflätade berättelser från insidan. I boken bjuds läsaren in bakom kulisserna och får på nära håll följa personer och händelser i myndigheter, chattforum, riskkapitalbolag och börsbolag som en fluga på väggen. Läsaren tillåts att komma in i huvudet hos nyckelpersoner som vanligtvis inte delar med sig av sina innersta tankar, strategier eller mål. Resultatet är en exklusiv skildring med många avslöjanden om inte bara Fingerprint utan även börshandelns okända och mörkaste sidor. Förbud mot girighet är ett av de budord som nämns redan i det Gamla Testamentet 5000 år före kristus. ”Girighetens tid” visar på ett naket sätt att ganska lite har hänt med mänsklighetens natur sedan dess.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Hysterin runt Fingerprint blev ett fenomen 2015 och 2016. Taxichaufförer, tandläkare, släktingar och grannar stoppade alla sina besparingar i förhoppningsbolaget från Göteborg - och blev rika på kuppen. Till en början i alla fall. Jag ställde mig frågan om Fingerprint var Sveriges svar på den holländska tulpanmanin på 1600-talet som pekas ut som den första dokumenterade ekonomiska bubblan. När välfärden rämnar är vi alla numera hänvisade till börsen för att förbättra våra odds att spara ihop lite extra till pensionen. Det är därför viktigare än någonsin att, med hjälp av att sätta Fingerprint i centrum för berättelsen, kunna belysa olika problemställningar och kostsamma omständigheter som präglar den dagliga aktiehandeln som många småsparare deltar i. Det är en viktig lärdom att inse att vi alla är mer delaktiga än vi tror när ekonomiska bubblor skapas och spricker.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Människorna bakom skandalerna i Fingerprint skildras närgånget och med ett dokumentärt grepp. Den mer svartvita bilden som förmedlas i media kompletteras med kött och blod och läsaren sugs in i den hysteri som skapas när det finns snabba pengar och stora vinster att göra på börsen. Projektet har löpt över två år och genomförts med hjälp av upprepade djupintervjuer av ett tjugotal nyckelpersoner i och runt omkring Fingerprint samtidigt som historien fortsatte utveckla sig i realtid.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Parallellt med djupintervjuer har upprepad faktakontroll med muntliga och skriftliga källor genomfört och för att kontrollera och verifiera uppgifter. För att komma så nära ett autentiskt händelseförlopp som möjligt. Som skriftliga källor finns ett hundratal tidningsartiklar, chatthistorik på börsforum, Twitter, samtal i slutna Facebook grupper, email, förundersökningsmaterial. Till det ska läggas offentlig bolagsinformation som pressmeddelanden, rapporter och presentationer. En fullständig källförteckning finns angiven i slutet på boken "I Girighetenstid - berättelsen om Fingerprint"

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Det fanns många som aktivt arbetade för att hamna i fördelaktig dager genom att förminska, förstora eller förvränga. Antingen sina egna utsagor och eller andras. Även tolkningen av skriftliga källor försökte flera intervjuobjekt påverka. Arbetet med att verifiera och få fram en bild av händelseförlopp tog därmed enormt mycket tid. Sedan kan nämnas att arbetet präglades av ständiga hot om att smutskasta mig och mitt arbete med boken från intressenter i och utanför Fingerprint.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Två år tog det att få bokprojektet i hamn, varav fyra månader heltid. Övrig tid arbetade jag med boken kvällar, helger och under ledighet från mitt ordinarie arbete som börsreporter och kolumnist på SvD Näringsliv.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Boken har fått ett fantastiskt bemötande bland recensenter (bifogar) och kollegor som läst. Framförallt positiva omdömen om att boken lyfter fram den närgångna och osmickrande bilden av samtiden. Många återkopplingar har gällt den aha-upplevelse läsaren fått om vilka risker som är förknippade med aktiehandel i allmänhet, och i synnerhet i förhoppningsbolag. Sedan har det skrivtekniska greppet fått mycket beröm. Boken är skriven på ett spännande sätt och lättillgänglig även för den som inte har förkunskaper om ämnet ekonomi. Finansinspektionen liksom Ekobrottsmyndigheten har valt att inte kommentera boken.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej