GULDSPADEN 1996
Priserna delades ut i samband med grävseminariet i Umeå 1997.

TIDNING, RIKS (upplaga större än 100 000 ex)
Till Ewa Stenberg och Gunnar Örn, Dagens Nyheter, för artikelserien "Kronan hade inte skuggan av en chans".

JURYNS MOTIVERING:
"För modet att, inom ramen för ett nyhetsmedium, återvända till en "gammal" nyhet och söka ta reda på vad som egentligen hände, samt att på stilistiskt förtjänstfullt sätt berätta det för allmänheten."
Reportrarnas arbetsbeskrivning
______________________________________

HEDERSOMNÄMNANDEN, TIDNING
Hedersomnämnanden delas ut till enskilda journalister eller redaktioner som gjort satsningar som juryn bedömer som uppmuntransvärda. Två sådana hedersomnämnanden delas i år ut i rikstidningsklassen och tre i regionaltidningsklassen. De tilldelas följande:

TIDNING, RIKS
Anna Lindner, Lasse Wierup och Patrick Persson, Sydsvenska Dagbladet, för en konsekvent och etisk genomtänkt demaskering av människor och metoder i den organiserade brottsligheten i serien "Malmös undre värld".
Reportrarnas arbetsbeskrivning

Hans Strandberg, Annika Engström, Björn Hygstedt och Mats Eric Nilsson på Svenska Dagbladet, för en fräck och finurlig konkretisering av begreppet undersökande journalistik i granskningen av Postens punktlighet.
Reportrarnas arbetsbeskrivning

TIDNING, LOKAL (upplaga mindre än 100 000 ex)
Lena Lidberg, Länstidningen Södertälje, för en genomarbetad bilaga om myndigheternas uppgivenhet mot drogmissbruket, skildrat genom en mammas kamp för sin son.
Reportrarnas arbetsbeskrivning

Tord Andersson och Lennart Mattsson, Länstidningen Östersund, för avslöjandet av den vidlyftiga representationen inom kommunala Jämtlandsbuss, skildrat med effektiv lågmäldhet.
Reportrarnas arbetsbeskrivning

Dan Larsson, Norrländska Socialdemokraten, för kartläggningen av bidragskarusellen kring en mindre seriös företagare som lovat skapa 30 nya jobb i Vuollerim.
Reportrarnas arbetsbeskrivning

______________________________________

RADIO
Till Bengt Therner, Ekot, Sveriges Radio, för en reportageserie från Nord-Korea.

JURYNS MOTIVERING:
"Hans reportage från Nord-Korea är klassisk radiojournalistik, utforskande, visualiserande, utfört med ett stort mått av personligt mod och uppfinningsrikedom."
Reporterns arbetsbeskrivning

______________________________________

TV
Till Jan Josefsson och Hannes Råstam, Striptease-redaktionen, Sveriges Television, för reportaget om arbetsförmedlingsfusk i Göteborg.

JURYNS MOTIVERING:
"På träffsäkert Striptease-manér avslöjar Josefsson och Råstam hur samvetslösa näringsidkare med bistånd av arbetsförmedlingen utnyttjar invandrare att arbeta för ingen eller nästan ingen lön alls."
Reportrarnas arbetsbeskrivning
______________________________________

BOK
Till Mats Wingborg för boken "Arbetare till salu".

JURYNS MOTIVERING:
"Boken 'Arbetare till salu' beskriver utan övertoner mänsklig misär och ger ett fördjupat ekonomiskt perspektiv på de asiatiska migrantarbetarnas situation. Mats Wingborg har sökt upp kinesiska byggnadsarbetare bakom taggtråd och filippinska hembiträden med golvet som enda sovplats. Med hjälp av ett imponerande antal möten med människor, utsatta eller i ledande positioner, letar han fram fakta och blottlägger okända förhållanden".
______________________________________

DEN GYLLENE DYNAMON
Till Thomas Bibin, Sveriges Radio Göteborg

JURYNS MOTIVERING:
"Trots att tid och resurser är en ständig bristvara på de lokala radiostationerna har Thomas Bibin som redaktionschef lyckats skapa utrymme för undersökande journalistik. Detta har lett till en lång rad avslöjande reportage och reportageserier med stor genomslagskraft även på riksplanet".
______________________________________

GULDSPADEKOMMITTÉEN 1996:
Ulrika Beck Friis, Svenska Dagbladet
Roland Hjelte, Sveriges Television
Nils Gunnar Nilsson, Sydsvenska Dagbladet
Per Svensson, Expressen
Ingrid Östlund, Mitthögskolan i Sundsvall

Ovanstående pristagare, förutom bokpristagaren, samt mottagare av hedersomnämnande har utsetts av an särskild jury, vald av föreningen Grävande Journalisters årsmöte.
Föreningens styrelse har utsett pristagare i bokklassen.
Styrelsen utser från och med i år också en arbetsledare som tilldelas utmärkelsen Den Gyllene Dynamon
 


Föreningen Grävande Journalister
Postadress: c/o JMK, Box 27861, 115 93 Stockholm
Besöksadress: Karlavägen 104, plan 4, Stockholm
Tfn: 08-665 40 10/070-983 76 54  Email: kansli@fgj.se
Ansvarig utgivare: Fredrik Nejman
Tipsa gärna om aktuella gräv till fredrik.nejman@desken.se

Login